Rekord i ledighet
Arbeidsmarkedet i Vesterålen er sterkt preget av korona-tiltakene og ved månedsskiftet var det nær 1.100 helt ledige i regionen. Lyspunktet er at flere bedrifter begynner å åpne opp igjen.
To hurtigruter i opplag ved kai på Sortland, sier mye om situasjonen i arbeidsmarkedet. Lyspunktet er at anleggsbransjen fortsatt jobber, som på det nye hotellet.
1.mai er «arbeidernes frihetsdag» og i 2020 er dagen helt spesiell på mange måter. Feiringen uteblir på grunn av smittetiltak, men det er kanskje ikke så mye grunn til å feire uansett. Arbeidsledigheten har ikke vært så stor lokalt på mange år.
Det har vært markeringer ved «22.juli-bautaene» flere steder og en del taler er spredt via internett. Slik er det også ellers i landet, der man ikke har hatt tog eller offentlige arrangement.
Mens det for ett år siden kun var 332 ledige arbeidere i Vesterålen, er antallet nå nesten det firedobbelte (1.094). Fra et nivå der knapt 2% av arbeidsstyrken stod uten fast jobb, opplever regionen nå at 7-8% er på sidelinjen av yrkeslivet.
Naturlig nok er det den største kommunen, Sortland, som har det høyeste antallet ledige. Her er det registrert 432 hos NAV som er helt uten jobb, og det er 319 flere enn for et år siden. Sortland har dermed hele 8% av arbeidsstyrken på vent.
Hadsel er nest største kommune og her er det 282 ledige nå, som er 199 flere enn for et år siden. Andøy har 152 uten jobb pr 30. april, mens det er 144 ledige i Øksnes. Bø er minste kommune i regionen og har 84 ledige, som er 58 flere enn i fjor.
Situasjonen er ganske tilsvarende ellers i Nordland også, med helt ekstraordinære tall på arbeidsmarkedet. Ledigheten er imidlertid litt ulikt fordelt i forhold til næringsgrunnlaget i de enkelte kommuner.
Lofoten er hardere rammet enn Vesterålen. Moskenes har høyeste ledighet i fylket der nesten 20% av arbeidsstokken er uten jobb for tiden. Vågan kommune er også rammet hardt, og her er 11,4% av arbeidstakerne ledige. Værøy har 18% og vestvågøy 8,2%.
– Selv om Nordland har den laveste ledighet i Norge er situasjonen bekymringsfull, sier direktør ved NAV Nordland Cathrine Stavnes.
– De fleste som siste periode er blitt ledige er permittert, og vi regner med at mange av dem kommer tilbake til sin jobb når det nå åpnes for det. Det er likevel en bekymring for at lav oljepris og lav aktivitet i mange bransjer gir fortsatt permitteringer og oppsigelser fremover, sier Stavnes.
Ved utgangen av april 2020 var det 9.569 helt ledige i Nordland, noe som tilsvarer en arbeidsledighet på 7,7 prosent. I tillegg til de helt ledige var 5.215 registrert som delvis ledige i Nordland i april.
Dette er en økning på 1.203 delvis ledige fra utgangen av mars, mens antall helt ledige har hatt en nedgang på 946 fra forrige måned.
Landets ledighet er på 9,6 prosent av arbeidsstyrken, med et samlet antall på 269.013 personer som er helt uten jobb nå. For landet utgjør økningen 325 prosent fra samme måned i fjor.
Oslo fylke har den høyeste ledigheten i landet med 12,5 prosent, mens Nordland med 7,7 prosent er fylket med lavest ledighet.