Kongelig ferie slutt

Kongefamilien har hatt en strålende og opplevelsesrik uke i Lofoten, med en snarvisitt i Vesterålen. Med Kongeskipet som base startet man på Å og endte i Raftsundet og Trollfjorden.

Alle i det kongelige turfølget kom opp til Dronningvarden og kunne nyte den vakre utsikten. Her på platået før man går ut til selve varden (foto: Det kongelige hoff).

Mange turister har valgt Lofoten og Vesterålen som reisemål denne sommeren, og det er særlig Lofoten som har merket trykket fra de mange nordmenn som droppet sydenturen i år.

Kongehuset gjorde det samme og hele familien hadde kongeskipet «Norge» som base under en ukes opphold i øyriket. Det var Kongeparet som hadde invitert både Kronprinsfamilien og Prinsesse Märtha Louise og barna til stor familieferie som avslutning på sommeren.

– Vi startet ved Å ytterst på Moskenesøya og endte i Raftsundet og Trollfjorden med sol hele veien, forteller Hennes Majestet Dronningen.

Dermed ble det er kort visitt innom Vesterålen også. I tillegg til Trollfjorden gikk 8 av kongefamilien opp til «Dronningvarden» på Stortinden i Raftsundet. Det er en to timers fottur på god sti fra bygda Årstein til toppen.

Varden ble bygget i 2016 som et samarbeid mellom Vesterålen og Lofoten turlag. Trond Løkke var en av de som deltok i vardebyggingen og ønsket dronningen velkommen da den ble avduket i juli. Dronning Sonja har besøkt varden flere ganger senere.

De siste dagene nå har kongeskipet «Norge» seilt i Lofoten, der Kongefamiliens medlemmer har gjort seg bedre kjent. Det ble tid til flere strandhugg og fjellturer i den mektige nordlandsnaturen.

Kongeskipet «Norge» var base under sommerens ferie i nord (foto: Det kongelig hoff).

Ifølge Lofotposten reiste deler av kongefamilien torsdag formiddag fra Leknes lufthavn, mens resten tar fly senere. Ifølge kongehusets program er første offisielle gjøremål for Kong Harald og Kronprins Håkon å holde statsråd i morgen, fredag 14. august.

Kongeskipet har også vært innom Svellingsflaket, som er et landskapsvernområde med fredet dyreliv innerst i Vestfjorden, delvis i Lødingen og Vågan kommuner, helt nord i Nordland fylke.

Kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon på en øy i Svellingsflaket vest for Risvær (foto: Det kongelige hoff).

Både Kongen og Dronningen har benyttet Kongeskipet langs Norskekysten i sommer, ved siden av å ha tilbragt tid på Mågerø utenfor Tønsberg. Kronprinsfamilien har tilbragt sommeren på Sørlandet.