Hurtigruten i hardt vær

Det har stormet for baugen på selskapet Hurtigruten AS, etter at det ble oppdaget massiv smitte blant mannskapet på MS Roald Amundsen. Hele cruiseprogrammet er nå stanset.

MS Roald Amundsen ved kai i Tromsø, der det ble slått alarm etter at store deler av mannskapet hadde fått korona.

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet at 53 personer er bekreftet smittet i utbruddet på Hurtigruten. Av disse er 37 personer en del av mannskapet, mens 16 er passasjerer. Det finnes smittede blant passasjerer på de to siste seilingene med skipet, hvorav det siste ankom Tromsø fredag 31. juli.

Kritikken mot selskapet er kommet fra mange hold. Både passasjerer, ansatte i Tromsø kommune, Folkehelseinstituttet og statsråder har kommet med mer eller mindre direkte kritikk av selskapets håndtering av smittevern.

Torsdag meldes det av NRK at den ene skipslegen på ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» er fratatt legelisensen to ganger. Den andre legen hadde ikke norsk autorisasjon.

Legene på MS «Roald Amundsen» mente de syke om bord på skipet ikke viste tegn på koronaviruset. Da pasientene ble sjekket av ansatte ved UNN, gikk det 2 minutter før man slo full korona-alarm.

Spesielt rettes kritikken mot at Hurtigruten ikke sendte varsel til sine passasjerer, da de ble bedt om det fra FHI og smittevernlegen i Hadsel. Første tilfelle av korona ble faktisk oppdaget i Hadsel, hos en passasjer som hadde deltatt på cruise.

-Etter utbruddet av coronasmitte på ekspedisjonscruiseskipet MS Roald Amundsen, stopper Hurtigruten inntil videre alle seilinger med ekspedisjonscruiseskipene MS Roald Amundsen, MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen både i og utenfor norsk farvann.

Dette meldte selskapet i en pressemelding forleden. -De siste dagene har handlet om to ting. Å ta vare på gjester og kolleger, samt bidra til å spore og begrense smitten.

Vi jobber tett sammen med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune og andre aktører for å håndtere situasjonen best mulig, sier konsernsjef Daniel Skjeldam.

Hurtigruten gjennomgår nå hele hendelsesforløpet, og hva som skjedde i perioden frem til de første koronatilfellene blant mannskapet på MS Roald Amundsen ble bekreftet fredag formiddag.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor er vi nå i gang med en full gjennomgang av alle prosedyrer, og alle sider av vår egen håndtering, sier Skjeldam.

Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.

Ekspedisjonscruiseskipet MS Fridtjof Nansen er underveis på et to uker langt cruise fra Hamburg, langs norskekysten og tilbake til Hamburg. Det er 171 gjester og et mannskap på 162 om bord.

Som Hurtigruten opplyste om på mandag, ble fire av mannskapet isolert om bord med lette forkjølelsessymptomer. Alle disse fire testet tirsdag negativt for covid-19.

Ekspedisjonscruiseskipet MS Spitsbergen ankommer Tromsø torsdag formiddag. Skipet vil ligge til kai i Breivika. MS Spitsbergen har en besetning på 70, hvorav 20 er norske statsborgere. Det er 64 gjester om bord.

Ved ankomst Tromsø vil medisinsk personell fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) teste alle om bord på skipet – både mannskap og gjester. Det er ikke mistanke om smitte ombord, men man tester likevel alle.

– Etter smitteutbruddet på MS Roald Amundsen har vi avdekket flere brudd på rutiner, blant annet når det gjelder karantene for utenlandsk mannskap og deling av informasjon internt i selskapet, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Hurtigruten har også vært tydelige på at gjestene som reiste med MS Roald Amundsen burde fått informasjon tidligere.

– Vi har vi gjort feil. Informasjon om råd, anbefalinger og avtaler med Folkehelseinstituttet (FHI) har ikke blitt videreformidlet internt. Dette skyldes svikt i våre interne informasjonsrutiner. Det beklager vi på det sterkeste, sier Ege.