Kystvakta i karantene

En av besetningen på KV Andenes har fått påvist koronavirus og 13 personer er nå satt i karantene. Vedkommende kom på 24. juli da skipet lå ved kai på basen i Sortland, før skipet la ut på tokt.

KV Andenes var på tokt ved Svalbard, da man oppdaget at noen i besetningen hadde symptomer på koronavirus (foto: Forsvaret).

13 av besetningsmedlemmene på KV «Andenes» er satt i isolasjon på Sjøforsvarets marinebase i Ramsund i Sør-Troms. Selv om bare én av dem har testet positivt på covid-19, utelukker ikke skipslegen at flere er smittet.

Det var mandag at skipslegen oppdaget at noen hadde symptomer på forkjølelse og kanskje korona. Skipet avbrøt toktet ved Svalbard og gikk til Tromsø. Her ble det tatt ombord utstyr for testing.

Ti personer tok i første runde test og en av disse gav utslag på covid-19, altså korona. Senere har flere fått samme symptomer og til sammen er derfor 13 personer satt i karantene ved basen i Ramsund.

Det er både ansatt befal og menige vernepliktige blant de som nå er satt i karantene. Torsdag morgen ble også resten av besetningen, som består av totalt 62 personer, testet for covid-19. Prøvesvarene ble sendt til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Vi er blitt anbefalt av FHI å utføre ny testing om tre til fem dager. Det handler om inkubasjonstid, sier Jon Magnus Haga til NRK. Han er skipslege om bord på KV «Andenes», men også avdelingslege for hele Kystvakta.

Haga poengterer at når Kystvakta gjennomfører fiskeriinspeksjoner, så gjøres det med smitteverntiltak som å holde avstand og å bruke munnbind. Haga mener risikoen for at mannskapet har smittet andre, er lav.

De som nå er i karantene har milde symptomer og ikke behov for behandling ved sykehus.