LNS sikret storkontrakt

Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS) er valgt som entreprenør for utbygging og drift av Nussirs kobbegruve ved Repparfjorden i Finnmark. Avtalen kan være verd 4 milliarder kroner totalt.

Glad for avtale om Nussirs gruveprosjekt; Øystein Rushfeldt (t.v.) i Nussir ASA, varaordfører Terje Eikstrøm og Frode Nilsen (t.h.) i LNS AS (foto: Jonas Tetlie, LNS).

Gruveselskapet Nussir presenterte tirsdag norgeshistoriens største kobberkontrakt. Den er ifølge NRK verdt rundt 10 milliarder kroner over ti år, etter at kontrakten med det tyske konsernet Aurubis ble underskrevet.

Nå har Nussir ASA inngått avtale med Leonhard Nilsen – LNS – om utbygging og drift av gruva. For LNS er dette en viktig og stor kontrakt, som kan beløpe seg til 4 milliarder kroner.

Den kontroversielle kobbergruva er nå ett stort steg nærmere driftsstart, men naturvernere raser ettersom «steinavfallet» skal dumpes direkte i Rapparfjorden. Sametinget protesterer også og varsler rettssak.

Hammerfest kommune jubler imidlertid over nye arbeidsplasser. Varaordfører Terje Wikstrøm i Hammerfest kaller det en gledens dag. Han håper på opp mot 300 arbeidsplasser knyttet til gruvedriften i Repparfjorden.

Administrerende direktør i LNS, Frode Nilsen, sier de ønsker å ansette og bruke personell fra nærområdet. Dette var viktig for Nussir ASA, som har sagt at gruvedriften isolert sett vil gi 150–200 arbeidsplasser.

Kontrakten mellom Nussir og LNS er på ti år, men med mulighet for forlengelse. Kontraktsverdien er anslått til ca. fire milliarder kroner, og selskapene skriver i pressemeldingen at dette sannsynligvis er den største gruvekontrakten i norsk historie.

Kontrakten omfatter blant annet driving og utrustning av ca. 130.000 meter tunnel. I pressemeldingen står det videre at gruven vil bli den første helelektrifiserte gruven i verden, helt uten CO2-utslipp.

-Vi har mye kompetanse og erfaring med gruveprosjekter i Nord-Norge, Svalbard og på Grønland, og dette prosjektet passer svært godt inn i vår portefølje. Dette er det femte store gruveprosjektet i Finnmark som LNS har vært og er engasjert i, sier adm. direktør Frode Nilsen i LNS.