Grønt lys for laksen
Oppdretterne i Vesterålen kan nå søke om å få øke sin produksjon. Regjeringa har gitt grønt lys i nord og det betyr opptil 6% vekst for de oppdretterne som ønsker å utvide nå.
Eidsfjorden har mye oppdrett og det kan nå bli enda mer (arkivfoto).
– Vi sørger nå for ytterligere vekst i de områdene der påvirkningen av lakselus på villaks er akseptabel.
Det vil legge til rette for videre vekst for å skape flere arbeidsplasser, mer norsk matproduksjon, større verdiskaping og økte eksportinntekter for Norge, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.
Hele Nord-Norge har fått grønt lys og dette kan gi en vekst på i overkant av 21.000 tonn oppdrettsfisk.
Trafikklyssystemet skal sørge for forutsigbar og bærekraftig vekst i havbruksnæringen.
Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å vokse, eller om de får sin produksjonskapasitet redusert.
Produksjonskapasitet er den øvre grensen for hvor mye fisk en oppdretter kan ha i sjøen til enhver tid.
Samtidig tar vi hensynet til villaksen på alvor gjennom å redusere produksjonskapasiteten der påvirkningen er uakseptabel.
Oppdretterne i åtte av landets tretten produksjonsområder får grønt lys. Det betyr at de vil få mulighet til å øke produksjonen.
Tre områder får gult lys, som er Trøndelag og Møre.
To områder får rødt lys, som finnes på Vestlandet. I de røde områdene må produksjonskapasiteten reduseres.
Havbruksnæringen kan vokse med seks prosent i grønne produksjonsområder i 2022. Veksten blir tildelt i to omganger, først en del til fastpris, og deretter resten gjennom auksjon.
Det vil totalt bli gitt tilbud om seks prosent økt produksjonskapasitet i grønne produksjonsområder.
En prosent selges til fastpris. Dette er vekst i tillatelser oppdretterne allerede har. Prisen er satt til 200.000 kroner per tonn.
Oppdrettere som oppfyller kriterier for unntak vil få tilbud om inntil seks prosent vekst, basert på nærmere regler i produksjonsområdeforskriften.
Dette er uavhengig av hvilken farge produksjonsområdet har. Prisen er også her 200.000 kroner per tonn.
Resten, inkludert det som ikke blir solgt til fastpris i grønne områder, tildeles gjennom en auksjon av nye tillatelser.
Forslag om hvordan auksjonen skal bli gjennomført, har vært på høring. Departementet kommer tilbake til tidspunkt for auksjon etter sommeren.