Regine også som båt

De to nye hurtigbåtene til Nordlandsekspressen skal døpes med navnene «Regine Normann» og «Elsa Laula Renberg». Dermed har Regine fra Bø gitt navn til både et fly og en båt.

Slik er modellskissen for de nye båtene til Nordlandsekspressen, der en av båtene vil få navnet «Regine Normann» (foto: NFK).

Serine Regine Normann var den første kjente kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge. Hennes forfatterskap omfatter 18 bøker, både sosialrealistiske og historiske romaner, korte fortellinger og en barnebok, nordlandsagn og kunsteventyr. Flyselskapet Norwegian har Regine som en av sine kjendiser på haleroret til et av sine fly.

Nå skal hun beæres også med navn til en hurtigbåt for Nordland fylke. -Jeg er veldig glad for at vi kan hedre disse to markante kvinneskikkelsene fra nord med å kalle opp våre nyeste og mest moderne båter etter dem, sier fylkesråd for samferdsel i Nordland, Svein Eggesvik.

Fylkesråden legger til at de to nye båtene som nå er under bygging, ikke bare er topp moderne men også langt mer miljøvennlige enn dagens fartøy. Drivstofforbruket kuttes med hele 40 prosent, noe som er av stor betydning både miljømessig og økonomisk.

Tidligere har fylkeskommunens båter vært gitt stedsnavn. Det var SVs gruppeleder i fylkestinget Marius Jøsevoll som foreslo å gi båtene navn etter de to historiske kvinneskikkelsene fra nord.

– Serine Regine Normann fra Vesterålen var den første kjente kvinnelige forfatteren fra Nord-Norge. Hennes forfatterskap omfatter 18 bøker – både sosialrealistiske og historiske romaner og fortellinger, sagn og eventyr. Regine Normann er kanskje mest kjent for sine to samlinger med kunsteventyr som flere ganger er gitt ut på nytt, de fleste under tittelen Ringelihorn. Hun var en betydelig litterær skikkelse fra Nordland, argumenterer Meisfjord Jøsevold.

Elsa Kristina Laula Renberg var en svensk-norsk sørsamisk reineier, organisasjonsbygger, aktivist og politiker. For sin rolle under Samemøtet i 1917 regnes hun som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

Allerede i 1910 tok rettighetsforkjemperen initiativet til dannelsen av Brurskanken samiske kvinneforening. – Hun var en usedvanlig sterk foregangskvinne fra Helgeland, poengterer Jøsevold.

Serine Regine Normann ble født i 1867 på gården Mårsund i Bø i Vesterålen. Fire år gammel ble hun farløs, og hennes mor ble sittende tilbake med fem barn under 8 år. Serine Regine ble bortsatt til slektninger utenfor Harstad. Hun flyttet tilbake til Mårsund 11 år gammel, men bodde hos morbror, fordi mora hennes hadde giftet seg på nytt og flyttet fra gården.

Etter konfirmasjonen arbeidet Serine Regine en periode på prestegården i Bø som guvernante for prestens barn. Hun havnet, bare 17 år gammel, i et ulykkelig ekteskap med den 21 år eldre klokkeren og læreren Peder Johnsen.

Regine Normann begynte å skrive mot sin første ektemanns vilje, og hun skjulte manuskriptet i en hule i fjellet. I dag er denne hula ved Eidet – Sinahula – oppkalt etter henne, og den har blitt et viktig kulturminnested i Vesterålen.

Allerede under hennes første ekteskap fant hun arbeid som vikarlærer ved noen skoler i Malnes i Vesterålen. I 1894 drog hun til Kristiania for første gang for å ta lærerinneutdannelse, denne gangen med ektemannens samtykke. Noen år senere forlot hun ektemannen og Vesterålen i all hemmelighet og flyktet til Kristiania for å avlegge lærerprøve. Hun ble innsatt som lærerinne ved Kristiania folkeskole 1901.