Vil ha norsk mat
Forbrukerne i nord vil helst ha norskprodusert mat. Hele 57% sier de foretrekker matvarer som er kortreist. Særlig småbarnsforeldre er opptatt av at maten skal være norsk.
Landbruks- og matminister Sandra Borch og kålprodusent Anders Hørthe med årets nykål (foto: Landbruks- og matdepartementet).
Fra 2019 frem til i dag har andelen nordmenn som velger norsk mat i butikkene økt med fem prosent. Dette viser den nye Spisefaktaundersøkelsen fra Ipsos.
– Tallene snakker for seg selv; folk vil ha norsk mat. Regjeringen har en klar ambisjon om å øke selvforsyningsgraden.
Det er derfor svært oppløftende at norske forbrukere så tydelig viser at de støtter opp om norsk matproduksjon, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.
Av faktorer som er viktige ved innkjøp av mat har argumentet «produsert i Norge» blitt viktigere på nordmenns sjekkliste.
Hele 53 prosent sier at det at maten er produsert i Norge er noe de legger vekt på når de handler mat til seg selv og familien.
Dette er en oppgang på fem prosent siden siste måling i 2019, viser tall fra Spisefakta.
Norskpreferansen er høyest i Midt- og Nord-Norge med hele 57 prosent og lavest i Oslo med 45 prosent.
Småbarnsforeldre er blant de som legger størst vekt på produsert i Norge. Denne gruppen har en økningen på 13 prosent poeng fra 2019 til 2021.
Kålbonde Anders Hørthe la frem resultatet fra en nylige kampanje for å øke salget og forlenge salgssesongen til norsk kål.
Bak kampanjen står et unikt samarbeid mellom Nyt Norge, Grøntprodusentenes Samarbeidsråd og Opplysningskontoret for frukt og grønt.
– Med tydelig merking og felles kampanje for å løfte norsk kål får vi flere til å velge norsk, selv i perioder med importert kål i butikk, sier Anders Hørthe.
Artikkelen er en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.