Vil feire mangfoldet

Lørdag var det «Pride-marsj» på Leknes med flere hundre deltakere. Nå skal Vesterålen også feire mangfoldet med regnbueflagget, og 29. juli er det planlagt arrangement på Sortland.

Kamilla Fossem er en av initiativtakerne til «Vesterålen Pride 2017», som skal arrangeres siste lørdag i juli måned. Da vil nok regnbueflaggene vaie friskt i toget (foto: montasje Vny).

-Aldri før har det vært arrangert «Pride» i Vesterålen, men nå skal det gjøres, sier Kamilla Fossem. Og Vesterålen kan vel ikke være dårligere enn Lofoten, der det sist lørdag var samlet flere hundre personer i tilsvarende arrangement på Leknes. Der var toget ledet av prost Kristine Sandmæl, som selv har vært åpen lesbisk i flere år og fått regnbueflagget inn i selveste «Lofotkatedralen».

-«Pride» er en feiring av det menneskelige mangfold. Mangfold når det gjelder kjønn, identitet og seksualitet. Dette gjelder både homofile, lesbiske og bifile. I tillegg gjelder det også transpersoner, panfile, intersex, aseksuelle og andre som ikke passer inn i det såkalte heteronormative uttrykket, sier Kamilla Fossem.

Men «Vesterålen Pride» arrangeres ikke bare for feiringens del. I tillegg til å feire, blir det også en markering av støtte til en gruppe mennesker som ofte blir kritisert og utskjelt, ekskludert og utsatt for overgrep.

-Med «Pride» er ønsket å bidra til å minke fordommene, å øke inkluderingen og å styrke samholdet. Vis din støtte, og vær med på feiringen, er den klare oppfordringen fra Kamilla Fossem.

Kamilla forteller at mange allerede har uttrykt støtte til arrangementet. Blant disse er Human-Etisk forbund i Vesterålen, Sortland Sosialistisk Ungdom, Queering Sapmi, Mental helse Sortland, FO Nordland, FRI Nordland, Fagforbundet Nordland, Skeiv Ungdom Bodø, Hadsel kommune, Lødingen kommune og Sortland kommune. Hun regner med at flere kommer til etterhvert.

Arrangementet er allerede lagt ut på Facebook og i skrivende stund har omkring 200 sagt seg interessert i dette. Det er ennå litt tid for forberedelser og Fossem håper at de som ønsker å engasjere seg her tar kontakt. Det er ikke noe budsjett for arrangementet så her er det frivillige som vil sørge for gjennomføringen.

Pride (engelsk) betyr stolthet, eller homofil stolthet i denne sammenhengen. Symboler for pride omfatter regnbueflagget, det greske lambda-symbolet, og også rosa og svarte trekanter som er tatt tilbake og brukt i motsatt mening fra sitt tidligere bruk.

For en måned siden, ble åtte ungdommer fra Lofoten enige om at de ønsket å arrangere Pride-parade i Leknes, en liten by med drøyt tre tusen innbyggere. Flere av ungdommene tilhører ulike politiske partier, men dette arrangementet har ingenting med partipolitikk å gjøre. -Vi er bare en gruppe ungdommer som ønsker å feire Pride. Dette er et arrangement for alle, sa Tora Dalheim til NRK Nordland i forkant av arrangementet. Og det ble suksess, med både voksne og unge med i toget.

«Pride» eller «Skeive dager» blir i år arrangert i de store byene, men også på flere mindre sted. -Det er morsomt at det feires Pride andre steder enn i de store byene. Det er fint at det settes fokus på mangfold rundt om i landet, sier Ingvild Endestad, lederen i «FRI». Hun forteller til NRK Nordland at de kan tilby hjelp til de som ønsker å arrangere Pride-parade på eget initiativ.