Lakse-netto doblet

Nordlaks Oppdrett AS tjente 2.000 kroner hvert minutt i 2016. Bedriften er i en egen klasse i Lofoten og Vesterålen når det gjelder volum og nettoresultat, med 1,2 milliard i pluss.

Norske lakseoppdrettere hadde et meget godt år i 2016 og mye tyder på at også 2017 blir svært godt. Nordlaks oppdrett tjente 2 tusenlapper hvert minutt i fjor (arkivfoto).

Med en salgsinntekt på 2,7 milliarder kroner er Nordlaks Oppdrett AS blant de store bedriftene i Nord-Norge, og om man ser på overskuddet er det få som kan måle seg. Etter 365 dagers drift i fjor ble resultatet 1.120.973.069 kroner. Det er nesten dobbelt så mye som året før.

Dette er helt uvirkelige tall for de fleste, så for å sette det litt i perspektiv så tjente altså oppdretteren på Børøya 2.100 kroner hvert eneste minutt, hele døgnet i 365 dager av 2016. Det blir 35 kroner i sekundet i rent overskudd.

-Med nedgang i den globale lakseproduksjonen samtidig som etterspørselen holder seg på et høyt nivå, venter vi høye laksepriser også i 2017, skriver selskapets styre i årsberetningen. Nordlaks er registrert med 28 konsesjoner for oppdrett av matfisk og har driften lokalisert til Nordre Nordland og Sør-Troms. Hovedkontoret ligger på Børøya i Hadsel, sammen med de andre bedriftene som inngår i Nordlaks-konsernet.

Inge Berg (53) er eier av Nordlaks, men har Kjell Bjordal (64) som styreleder i selskapet. Bjordal er fra Molde og er selv god for 50 millioner i formue. Han var tidligere direktør for fòrprodusenten EWOS, men er nå styreleder for Sparebank 1 SMN og altså for noen av selskapene til Nordlaks.

Omsetningen til Nordlaks Oppdrett AS økte med 34% i fjor. Driftsresultatet økte med 87 % og endte på 1,12 milliarder kroner. Dermed fikk de en driftsmargin på 41 % som betyr at når salget innbragte 2,50 kroner kunne man sette av 1 krone til overskudd. Det er faktisk bedre enn Eidsfjord Sjøfarm AS i nabokommunen Sortland, som også fikk et rekordresultat i fjor.

Nordlaks Oppdrett AS er et selvstendig selskap, men inngår også i Nordlaks-konsernet. Skatten for 2016 er forventet å bli  294 millioner. Oppdretterne betaler ingen årsavgift på sine konsesjoner og dermed blir skatten både direkte og indirekte det som AS Norge får tilbake fra oppdretterne. Med nær 100 ansatte blir det også en del skatt til de lokale kommunene, pluss det som Hadsel kan ta inn via eiendomsskatten.

Oppdrett skjer ute på ulike anlegg og her er det et ganske mannsdominert miljø. Årsberetningen forteller at av de 94 ansatte så er det bare 5 kvinner. Situasjonen er nok ganske annerledes ved fabrikken på Børøya, der laksen blir slaktet og pakket. Her er det langt flere kvinner i staben.

Fabrikken drives av Nordlaks Produkter AS og dette selskapet omsatte for en halv milliard i fjor. Her bedret man resultatet mye og kom opp med et overskudd på 99 millioner.