Vesterålen ikke på Tinget

Nominasjonen til neste års stortingsvalg er i gang. Høyres Grete Ellingsen har bestemt seg og takket nei til å stå på lista. Sjansen er dermed stor for at Vesterålen blir uten «egen» representant til Stortinget.

grete-ellingsen-foto-torbjorn-tandberg

Statssekeretær og tidligere ordfører i Sortland, Grete Ellingsen, stiller ikke opp for plass på Stortinget. Dermed blir det neppe en vesteråling på topp hos Høyre – men kanskje hos FrP eller SP (foto Stortinget, Torbjørn Tandberg).

Høyres liste for Nordland har flere åpne plasser der blant andre Odd Henriksen har sagt fra at han ikke stiller på nytt. Som tidligere ordfører i Sortland og nå statssekretær i Kommunaldepartementet, ville Grete Ellingsen vært et sikkert kort for Høyre. Hun er ifølge VOL.no spurt flere ganger og har nå definitivt takket nei. Hun sier det er viktigst at alt fungerer fint på hjemmebane og at det vil være vanskelig å binde seg for 5 år fremover. Dette betyr trolig at Margunn Ebbesen tar den plassen på lista.

Arbeiderpartiet i Vesterålen har trukket frem Anette Davidsen (23) fra Hadsel som sin kandidat, ettersom Tone Toften har takket nei til ny nominasjon. Davidsen stod på 7.plass på forrige AP-liste i Nordland, og man håpet hun kunne få 2.plassen på lista. Et foreløpig utkast til liste viser at Nordland AP mener hun nå bør stå på 6.plass. Partilagene i Lofoten har spilt ut sin kandidat i Lena Hamnes fra Svolvær, men hun er ikke kommet med på forslaget i det hele tatt. Davidsen fortsatt regnes som «ungdomskandidat» og det er Narviks Åsunn Lyngedal og Bodøs Rita Lekang som settes på 2. og 4.plass. Som ventet ble Eirik Sivertsen foreslått på topp hos Nordland AP.

Dermed blir det neppe noen vesteråling i toppen av Nordlands-lista verken for Høyre eller Arbeiderpartiet. Nominasjonen er imidlertid fortsatt helt i innledende fase og Vesterålen har 30.000 innbyggere. Det kan dermed likevel skje noe som løfter en person herfra langt opp. En «joker» er Yngve Hansen fra Øksnes AP, som kan komme høyt på lista til Nordland Arbeiderparti om det blir «fornyelse» i listetoppen. Sjansen er likevel neppe stor, da han ennå er nokså «fersk» i politikken.

Da får Vesterålen kanskje sette sin lit til FrP. Hos Fremskrittspartiet har både Kenneth Svendsen og Jan Arild Ellingsen sagt fra at de ikke ønsker å stille igjen. De to har henholdsvis 20 og 16 år bak seg på Tinget. Dermed er det helt åpent i toppen av lista for FrP i Nordland. En meget solid kandidat er derfor tidligere ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg. Han var ordfører i 8 år og er nå statssekretær i Olje og energidepartementet. Foreløpig er det ikke avklart om han stiller og hvilke plass om er aktuell.

Også i Senterpartiet kan det bli en vesteråling på topp. Janne Nordås har takket nei til ny periode på Stortinget. Den kanskje mest markante personen i Nordland SP nå er fylkesråd Willfred Nordlund fra Sortland, og mange mener han vil kunne seile opp som listetopp – om han ønsker det selv.

Hos Venstre er Hadsels Arne Ivar Mikalsen innstilt som nummer 3 på lista. Hos SV er det ingen vesterålinger høyt oppe på listeforslaget.