Vernebygget er ferdig

Gamle MS Finnmarken er nå «i boks» ved at vernebygget rundt skipet er ferdig. Entreprenør Peab Bjørn Bygg har formelt overlevert glasshuset, men åpningen blir ikke før til sommeren.

Hurtigruta MS Finnmarken er kommet «innomhus» etter 20 år på land ved Stokmarknes (foto: Peab/Bjørn Eide).

I en pressemelding kan Peab Bjørn Bygg AS fortelle at de har overlevert vernebygget for hurtigruteskipet MS Finnmarken. Bygget har fått en meget sentral i Stokmarknes havn.

Hurtigruten har gjennom tidene hatt stor betydning for norgeskysten. Både som en viktig transportåre for folk og gods, og etter hvert også som et attraktivt turistprodukt.

– Vi stolte over ha fått bidra til å forvalte en så betydningsfull del av nordnorsk historie, sier Gro Skaar Knutsen, administrerende direktør i Peab Bjørn Bygg.

Verdens største

Det er en av verdens største museumsgjenstander som nå er bygget inn. Skipet blir dermed en mer integrert del av Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Det meste av bygget er i glass og stål, og byggets form er inspirert av Hurtigrutens fart og aerodynamiske form.

Grunnflaten er på 2.000 kvadratmeter og fasaden består av 2.500 kvadratmeter glass.

– Med sin spesielle arkitektur befester vernebygget seg som et av våre signalbygg i Nord-Norge.

Her har vi forent gammelt og nytt på en moderne og framtidsrettet måte, sier distriktssjef Per Ivar Rasmussen i Peab Bjørn Bygg.

Krevende prosess

Anleggsleder Erik Fredriksen, som selv er fra Vesterålen, er veldig glad for å ha fått være med på dette prosjektet.

– Jeg var med da skipet ble satt på land i 1999 og har kjørt forbi her mange ganger. Det har vært en både krevende og artig jobb med mange utfordring.

Men nå er bygget ferdig, og det har blitt veldig stilig, sier han.

Byggeprosessen har vært ganske krevende. Ved sjøkanten var det brådypt, med 20 meter rett ned til havbunnen.

– Vi måtte først sikre grunnen. Enorme mengder med masser ble brukt for å bygge ut området.

Selve byggeprosessen videre har stort sett foregått metervis over bakken, ytterst på kaikanten, forteller anleggslederen.

Lokale aktører

Bygget er dimensjonert for å tåle det nordnorske klimaet. Overbygget skal kunne bevege seg opp til åtte centimeter ved full storm og orkan.

– Mange lokale aktører har vært med på å dra i land dette prosjektet, og det har vært en enorm stå-på-vilje og en uredd og positiv holdning.

Dette har bidratt til å gjøre det umulige mulig. Jeg tror vi alle synes det er stor stas å vite at vi har vært med på dette, sier Fredriksen.

Arkitektfirmaet som har tegnet og planlagt bygget er Link Arkitektur. Prislapp for prosjektet er ca 128 millioner kroner.

Åpner senere

Peab Bjørn Bygg har også restaurert og bygget på den eksisterende bygningsmassen i tilknytning til Vernebygget. Dermed fremstår hele Hurtigrutemuseet nå som nytt og moderne.

Utenfor publikumsområdet er det bygget en egen avdeling med moderne kontorer med plass til ti personer.

Utstillingene vil være ferdig sommeren 2021 og da planlegges også offisiell åpning av dette spektakulære bygget.