Varmere og våtere

Så langt har 2018 vært både varmere og våtere enn normalt i  Vesterålen. Slik ble det også i både august og september, hvor det var 1,5 grader mer enn vanlig for disse høstmånedene.

Sola har skint ganske mye egentlig i år over Vesterålen og bidratt til høyere temperatur enn normalt. Skyene har bidratt med mye nedbør i tillegg (arkivfoto).

For et år siden kunne Vesterålen notere seg for helt uslåelige rekorder med en september som var tørrere enn noen gang før. Kun 8-9 millimeter regn var da fasiten flere steder i regionen. I år er det helt annerledes, der september har gitt omkring 140 millimeter regn.

Både august og september var våtere enn normalt i Vesterålen. August hadde omkring 160 mm nedbør, som er det dobbelte av normalen. Her viser målingene fra Kleiva hele 192 mm. September var bare litt over normalen, men altså langt over tilsvarende måned i fjor.

Når det gjelder temperaturen så føler kanskje mange vesterålinger at sommeren har vært kald og våt. Riktig nok var juni ganske dårlig, med temperaturer under det vanlige. Juni hadde gjennomsnitt på vel 8 grader, måneden sett under ett, og på Sortland ble det faktisk målt ned mot 1,7 fattige varmegrader den 7. juni.

Juli slo imidlertid til med skikkelig sommer, og her ble gjennomsnittet nær 15 grader, som er 3 over normalen. I slutten av juli ble det også målt over 30 varmegradere flere steder i regionen.

Mens det i juni regnet mye mer enn normalt, så ble juli rekordtørr. Juli hadde kun omkring 12 millimeter nedbør, mens juni hadde nær 160. Det var altså ekstreme utslag i løpet av sommeren.

Varmen fortsatte i august og september. Også i april og mai var det langt høyere temperatur i Vesterålen enn det som er vanlig her på våren, og dermed kan man trygt si at 2018 ser ut til å bli et varmere år enn det normale.

Dette er tall som samsvarer godt med observasjoner fra resten av landet, som viser at 2018 blir et av de varmeste vi har hatt i nyere tid. På Sørlandet og Østlandet har det vært ekstrem tørke i sommer, men høsten har vist helt andre takter.

– Vi ser flere ganske solide rekorder nå i september, som er betydelig mer enn de tidligere rekordene, seier Lilian Kalve ved Meteorologisk institutt.

I Hornindal i Nordfjord kom det til 500 millimeter nedbør i løpet av september. Der har de hatt en målestasjon siden 1895, og den forrige rekorden var 441 millimeter, som kom i september 1917. Øvstedal har fått 827 millimeter regn, mens Eimhjellen fikk 711 mm. Vestlandet har altså virkelig blitt kvitt tørken i høst.