Trønder på skreifiske

Blokken Skipsverft har prøvekjørt sitt nyeste produkt, sjarken «Norveig», som skal leveres til trønderne Jostein og Håkon Sørensen. Jostein forliste for to år siden «på heimsjyen» og ble hentet av redningsskøyta.

Denne båten er 1 centimeter kortene enn 13 meter, altså 12,99 meter lang. Den er nå bygget ferdig hos Blokken Skipsverft AS i Sortland og er registrert med navnet «Norveig» med Rørvik som hjemmebase. Det er trønderne Jostein og Håkon Sørensen som står som eiere. Motoren er på 390 HK og båten vil mest drifte med garn (foto: Blokken Skipsverft as).

Fisker Jostein Sørensen er ikke skvetten. Høsten 2014 forliste han på «heimsjyen» utenfor Nærøy ved Namsos, da han satte teiner for å fange leppefisk. Med tauverk i propellen fikk han vansker og det endte med at båten tok inn vann og fikk slagside. Han hoppet i sjøen og svømte inn til en holme like ved, før båten kantret og sank. Med vanntett mobiltelefon i lomma kunne han ringe redningsskøyta for å bli plukket opp. Mobilen virket akkurat til han hadde fått snakket med Redningsselskapet.

Det var en fin høstdag, sol og 15 plussgrader, så han var egentlig ikke i særlig stor fare, mener han selv. Om bord på redningsskøyta «Harald V» fikk han tørr T-skjorte, bukser og tøfler. -Men jeg synes de burde hatt tobakk om bord. Det burde være en del av medisinskrinet på redningsskøyta, sa Sørensen til Trønder-Avisa like etter. Straks han kom på land kontaktet han forsikringen for å skaffe annen båt for å kunne fortsette fisket. Båten som sank var en 47 fot aluminiums båt.

Nå blir det altså helt ny båt fra Blokken Skipsverft AS for rederiet Rolfson AS. Rederne er Håkon og Jostein Sørensen som eier halvparten hver. Omsetningen i 2015 var på 3,8 millioner. Med 10 millioner i gjeld må fiskerne ta opp en del fangst for å holde det gående. Båten har kvote for torsk med 266 tonn, pluss 480 tonn hyse og 260 tonn sei. Alt skal fiskes nord for 62. breddegrad.

Sist vinter var Jostein Sørensen (44) på fiske i Vesterålen med annen båt og sitt unge mannskap Rune Moe (16), Mattias Sørensen (19) og Christoffer Røed (19). De ble intervjuet av Namdalsavisa i midten av mars og da hadde mannskapet på «MK Noreng» fisket 80 tonn skrei til en verdi av 1,6 millioner kroner. De to eldste var fast mannskap i fjor, mens den yngste deltok for å få et innblikk i yrket. -Her har vi tre gode fiskeremner som vil klare seg godt i næringa. Jeg mener at det er viktig å slippe de unge til, slik at de kan lære yrket og se om det passer for dem. Det er slik vi i sikrer rekruttering til næringen, sa Sørensen til Namdalsavisa.

Mattias Sørensen er sønn av reder Håkon og han har fisket siden han var 13 år gammel. Da fikk han også møte kong Harald under fiskerimessa i Trondheim, for å fortelle om fisket etter leppefisk og kongesnegler, som familien da drev med. Kongen spurte blant annet om fangst av leppefisk, om pris og størrelse på fisken, og kongen var tydelig fornøyd med svarene han fikk. Den sommeren hadde Mattias fanget 35.000 leppefisk sammen med sin far Håkon og onkel Jostein, kunne han fortelle kongen, og for det håvet han inn en lott på 40.000 kroner.

Redningsskøyta plukket høsten 2014 opp Jostein Sørensen fra en holme, etter at han forliste. Fra venstre overstyrmann Thor Audun Sætran, fisker Jostein Sørensen i tørre klær fra Redningsselskapet og maskinsjef Per Morten Larsen. Sørensen var ute for å sette leppefiskteiner da båten veltet (foto: RS Harald V).

At familien Sørensen har tro på fiskeriene ser man jo tydelig når de bestiller helt ny båt og går på med friskt mot, selv etter en kalddusj som et forlis. Fiskerne har også tidligere hatt en båt med navn «Norveig», men den er nå solgt. Det var en Viksund plastsjark. Den nye «Norveig» er både større og kan ta mer last.

For Blokken Skipsverft AS er dette deres 11. nybygg. «Norveig» ble satt på sjøen for noen uker siden og har nå blitt ferdig utstyrt, slik at man kunne ha første prøvetur på fjorden forleden. Ved årsskiftet sendte verftet fra seg «MS Oma» som gikk til Tromsø og den båten er nok allerede i aktivt fiske.