Sangere vil feire Island

Fredag 17. juni er det Islands nasjonaldag. Da synger Kammerkór Egilsstaðakirkju i Kulturfabrikken på Sortland, sammen med Steinar Kjeldsen Kvartett. Dette er en gjenvisitt til Sortland korforening.

Kammerkór Egilsstaðakirkju

Kammerkór Egilsstaðakirkju blir å høre fredag og lørdag på Kulturfabrikken og i Hadsel kirke. Fredag er det Islands nasjonaldag.

Også Sortland bibliotek vil markere nasjonaldagen til broderfolket i vest. Her blir det utstilling av islandske forfattere oversatt til norsk. Fredag er det sang i Kulturfabrikken under tema «Dagskift», som er gratis konserter ved lunsjtiden. Kammerkór Egilsstaðakirkju skal lørdag ha konsert i Hadsel kirke og senere på ettermiddagen blir det felles konsert på Sortland, der også Korforeninga deltar.

Kammerkór Egilsstaðakirkju er her på gjenbesøk til Sortland korforening, som var på Island i 2012.  Sortland-sangerne hadde da flere dager på Sagaøya som gjester og fikk en strålende mottakelse. Fire år senere blir det altså gjensyn. Kammerkoret har norske og islandske folketoner på programmet, og der de fleste norske er fra Vesterålen. Mye av programmet er arrangert spesielt for denne reisen, av dirigenten for koret, Torvald Gjerde. Han er norsk, men flyttet til Island i 1993 som musikklærer.

Turnéen nå er en del av kultursamabeidet mellom Vesterålen og Øst-Island. Dirigent Torvald Gjerde fikk et stipend fra Kulturprosjektet, som ble ledet av Erik Bugge. Både Island og Irland er deler av dette internasjonale kultursamarbeidet. Godt over hundre utvekslinger og fellesprosjekt har vært gjennomført gjennom ti år. Teller man alle som har deltatt aktivt fra de tre regionene, dreier det seg om 6-700 personer. Kulturutvekslingen skal stimulere til kontakt mellom kreative unge mennesker, kunstnere og kulturarbeidere og legge til rette for kulturprosjekt mellom to eller tre av regionene.

Nylig var en gruppe fra Vesterålen på besøk i Irland, der man gjestet Donegal County. 6 musikerne fra Vesterålen spilte to konserter med The Henry Girls. Det var også konsert i det regionale kulturhuset i Letterkenny, den største byen i regionen Donegal. Med på turen var også administrasjonen og politikere fra Vesterålen kulturutvalg, samt kultursjefer fra kommuner i Vesterålen. Målet med besøket er å videreutvikle det internasjonale kultursamarbeidet som Kultursamarbeidet har hatt med Donegal County Council siden 2007.