Roksøy-svingen igjen

Strekningen mellom Sortland og Risøyhamn er stadig utsatt for trafikkuhell. Tidlig søndag kjørte en trailer utfor i Roksøy-svingen. Ingen personskade, men mye blåkveite havnet i terrenget.

Traileren fikk hard medfart i utforkjøringen i morges, da den veltet utfor fylkesvegen ved Roksøy i Sortland. Heldigvis ble det ingen personskade, men fiskelasten med blåkveite havnet ut i naturen (foto: Idar Nilssen).

Nok en gang har det skjedd en utforkjøring på strekningen mellom Sortland og Risøyhamn. Svært smal og svingete veg skaper utfordringer for de som kjører vogntog, lastebil, campingvogn eller bobil. Søndag veltet en trailer i den mest kritiske svingen, kalt «Roksøy-svingen», der det har skjedd mange utforkjøringer tidligere.

-Jeg passerte her omkring halv ti, forteller Idar Nilssen fra Fornes. -Da lå traileren i grøfta og store mengder blåkveite var havnet ute i lyngen. Håper det gikk bra med sjåføren, sier Nilssen til Vesterålnytt.

-Joda, sjåføren gikk det nok bra med, forteller vakthavende hos politiet i Midtre Hålogaland politidistrikt. -Han meldte selv fra om uhellet og sa at han skulle ordne med bergingsbil og opprydding på egen hånd. Vi så det derfor ikke nødvendig å rykke ut. Slike uhell kan jo skje, og når vedkommende melder fra på denne måten, er det ingen grunn for oss til å rykke ut, sier politiet.

Sjåføren var norsk og ansatt hos Thors varetransport i Svolvær. Bilen har en egenverdi på et par millioner. -Det er totalhavari, forteller Jim Lorentsen i Thors Varetransport til NRK Nordland. Årsak til hendelsen vet man foreløpig ikke. I løpet av søndag ble fisken ryddet opp av ansatte fra Jobzone.

Kjøretøyet var fullastet med blåkveite som skulle til «Lofoten Viking AS» på Værøy. -Det er snakk om fersk blåkveite landet på Andøya. Den skulle til oss for produksjon og innfrysing, før den skulle videre til Asia, som er vårt største marked. Det er en delikatesse dette, sier Arne Mathisen til NRK Nordland. Han understreker at blåkveite ikke må forveksles med vanlig kveite.

-Bilen var lastet med litt over 20 tonn. Hver blåkveite er i snitt to kilo, så da snakker vi om 10.000-11.000 fisker til en verdi av 600.000-700.000 kroner. Dette får jo konsekvenser for oss siden vi har kontrakter i den andre enden, og at vi får mindre varer å selge, sier Mathisen som påpeker at lasten var forsikret.

Sist uke startet blåkveitefisket og det har vært stor aktivitet. Blåkveitefisket er i år som tidligere år, delt opp i to perioder. Første periode startet 22.mai med kvote på 5.000 tonn og andre periode starter 31.juli med en kvote på 2.100 tonn. I fjor ble hele 6.850 tonn med blåkveite levert i løpet av de to periodene, av ca 500 fartøy. Kiloprisen har vært mellom 27 og 30 kroner.

Fylkesveg 82 går fra Sortland til Andenes. Nordland fylke har begynt på arbeidet med å utbedre vegen og første del fra Kvalsaukan til Maurnes er nå under arbeid. Arbeidet skal så gå etappevis videre, der man også kommer til Roksøya og skal rette ut den skarpe svingen som har gitt mange utfordringer for vegfarende. Dette ligger nok noen år frem i tid, men etappen til Maurnes skal være klar til neste år.