Pop og jazz hele høsten

Fredag starter «Fæsterålen» og om en måned er det Jazzfestival. Senere kommer «Back to the 90s» og flere artister i Kulturfabrikken. Det blir altså mye pop og jazz utover høsten på Sortland.

Skibsgården festerålen

Parkeringen utenfor Skibsgården vil bli arena for «Fæsterålen» på fredag og lørdag. Deler av Strandgata blir også sperret lørdag og Frydenlundparken blir «bondegård». Arrangørene håper selvsagt på godt vær og mye folk.

Mange kjente artister står på plakaten for «Fæsterålen» til helga. Morten Abel, Sondre Justad og Sandra Lyng er noen av de mest kjent, pluss Postgirobygget. Staysmann & Lazz, Loveschack og Ska Patrol kommer også. Mer enn 150 frivillige stiller opp under arrangementet, sammen med de ansatte, for å ta imot flere tusen publikummere. Lørdag blir det også «Familie-Fæsterålen» der Sortland bondelag er medspiller. Da blir det traktorparade og «Bønder i byen»-fest i Frydenlundparken. VM i motorsag er et av innslagene her.

Arrangør er firmaet Deadline Event as, som er et datterselskap av Deadline TV & video as. Hovedeier her er Stein Pedersen fra Sortland. Deadline Event as arrangerte tilsvarende i fjor og selskapets omsetning var da på ca en million. Resultatet ble null, og dekket ingen lønn. De ansatte fikk betalt av morselskapet, Deadline TV & video as, som hadde 7,5 millioner i omsetning. Resultatet her ble et lite minus for 2015, etter lønnskostnader på 3,6 millioner. Det er altså ingen gullgruve å arrangere slike store konserter, selv om det gir høy omsetning. «Fæsterålen» har i denne forbindelse fått med seg flere sponsorer, med Sparebank1 i spissen, som gir forholdsvis store beløp i direkte støtte til arrangementet.

Også Sortland Jazzfestival er avhengig av tilskudd utenfra, pluss selvsagt et stort antall betalende publikummere. Også her er det Sparebank1 som er hovedsponsor, men Jazzfestivalen er og inne med tilskudd fra offentlige kulturpenger. Festivalen er et årlig arrangement på høsten og starter en måned etter «Fæsterålen». Ettersom det er litt ulike musikktyper, vil nok publikum også være litt forskjellig i de to festivalene. Bo Kaspers orkester er et av årets navn i Jazzfestivalen, men her blir det en rekke kjente navn som skal ha konserter over 4 dager.

Andre ting som skjer på musikkfronten i Sortland er disco-festen «Back to the 90s». Dette er en oppfølger av fjorårets «Back to the 80s». Her er det Glen Pedersen (Stasjonen bar) og Rudi Hansen som er arrangører. I fjor brukte man Samfunnssalen og solgte den ut, mens man i år har flyttet showet over til Sortlandshallen. Her blir det rigget opp et stort discotek, der svensk-nigerianske Dr. Alban vil slå seg løs. E-Rotic fra Tyksland og Dj Roger E kommer også.

Kulturfabrikken kjører også sitt program utover høsten, med flere konserter. En av artistene som sikkert vil selge ut Møysalen er Kari Bremnes. Hun har vært på Sortland før, og kommer nå tilbake igjen før jul.