Ny sykkel-taxi klar

Ved Håløygtunet sykehjem på Sortland har man nå fått en ny sykkeltaxi, som skal bidra til at beboerne lettere får en tur ut i sommer. Men frivillige trenges til å tråkke pedalene.

Mossa Edvardsen (94) var den første som fikk prøve det nye kjøretøyet, mens Ulf Johansen tråkket på pedalene. Tone Thomassen, Merete Johnsen, Ingunn Hansen og Torhild Larsen bivånet det hele (foto: Unni Glad).

I dag overleverte Sortland demensforening en splitter ny «TrioBike» taxi-sykkel til Håløytunet sykehjem. Tidligere er det kommet på plass et par tilsvarende ved Lamarktunet aldershjem, og nå altså også ved Håløygtunet. Her er det beboere med demens, og da passer en slik sykkeldrosje perfekt.

-Sykkeldrosja er finansiert med bidrag fra Sparebankstiftelsen. Det var samme giver som var involvert da slike sykler kom til Lamarktunet, forteller Unni Glad ved Sortland frivilligsentral. Hun er også med i demensforeningen.

Ulf Johansen tok første prøvetur ved rattet og første passasjer var 94 år gamle Mossa Edvardsen. Hun er ellers frivillig leseombud.

Det nye kjøretøyet er en elsykkel, med dobbelt så stor motor som de man har ved Lamarktunet. Det er derfor en overkommelig oppgave for de fleste å tråkke i veg her. Sykkelen kostet 78.000 kroner og vel halvparten ble gitt som gave fra Sparebankstiftelsen.

-Gratulerer til Håløytunet. Håper sykkelen blir mye brukt, sier Unni Glad. Hvis noen ønsker å ta sykkelturer med beboerne i sommer så ta kontakt med de ansatte ved Håløytunet sykehjem.

Det var Merete Johnsen som tok initiativ og henvendte seg til demensforeningen, med ønske om å anskaffe doningen til Håløygtunet sykehjem. -Først så var vi litt misunnelige på Lamarktunet, men nå har vi endelig fått sykkeltaxien, hurra! Vi er strålende fornøyde, og den er riktig flott, sier Johnsen til Bladet Vesterålen. -Demensforeninga og frivillige gjør en flott innsats for de som er vår målgruppe, personer med demens, sier Merete Johnsen.

På sykkeltur skal det være en ansatt med, i tillegg til beboeren. Disse sitter foran i setet, mens den frivillige sykler og styrer vegen. En liten kalesje kan trekkes opp, dersom det skulle komme noen regndråper. Unni Glad har utfordret Vesterålen sykkelklubb om å melde seg som frivillige til å kjøre taxiturer, da den som sykler selvsagt også får litt trim, selv om el-motoren jo også bidrar til fremdriften.