Mye vind og trøbbel

Været i Vesterålen har gitt en del utfordringer de seneste dagene. Fra mandag har det vært kuling og storm flere steder. Torsdag toppet det seg med innstilte busser og mye trøbbel.

Hurtigruta MS Polarlys lån til kai på Sortland hele onsdag ettermiddag og gikk deretter direkte til Bodø. MS Vesteraalen kunne ikke legge til ved Risøyhamn torsdag formiddag og gikk videre til Sortland. Bildet er fra broen på MS Vesteraalen da man krysset Andfjorden.

Bussene i store deler av Vesterålen ble torsdag innstilt på grunn av sterk vind og noe snøfokk. De fleste skolene hadde åpent, men mange elever ble hjemme på grunn av usikker transport. Dette slo særlig ut i Andøy, Øksnes og Bø. Hadsel og Sortland slapp lettere unna vinden og her gikk det meste normalt.

Ved målestasjonen på Ånstadblåheia kan man se at det har vært svært sterk vind hele uka. Mandag og tirsdag var vinden oppe i 27,6 meter pr sekund og onsdag og torsdag var det målt opp mot 30 m/sek. Dette er full storm og det opplevde man flere steder i Vesterålen som er særlig utsatt for vind. Ved Trolltinden målestasjon på Andøya var det ikke like høye tall som Ånstadblåheia, men også her har det vært liten til full storm i perioder.

Mens bussene stort sett har vært innstilt torsdag har det likevel vært en rekke utforkjøringer langs vegene. En buss havnet delvis utfor vegen ved Strengelvåg onsdag. Torsdag fikk en tankbil med propan vansker i Strand boligfelt, og deler av hjulene havnet i grøfta. Flere andre bilder var også utfor vegen disse dagene og flere trailere har hatt stopp, blant annet i Kåringen. Det er ikke meldt om personskader fra disse utforkjøringene. Ferjene mellom Melbu og Fiskebøl, samt Lødingen-Bognes, har vært delvis innstilte både onsdag og torsdag.

Et tre blåste torsdag ettermiddag over høyspentlinja ut til Holm og Bremnes, og dermed forsvant strømmen her inntil Vesterålskraft fikk rette feilen. Ved alderhjemmet på Ekren i Hadsel var man uten strøm torsdag morgen og formiddag. inntil Trollfjordkraft kom beboerne til unnsetning. Aldershjemmet hadde ikke nødaggregat og det tok vel 7 timer før man igjen kunne få varme i ovnene. Dette vil Hadsel kommune nå se nærmere på.