Mot toppår for fisk

August var en rekordmåned for eksport av fisk og hittil i år er det solgt sjømat for utrolige 73 milliarder. Det går dermed mot et toppår, og det er laksen som trekker opp.

Verden elsker norsk fisk og sjømat, og vi setter stadig nye rekorder (foto: Sjømatrådet).

Norge eksporterte sjømat for 9,6 milliarder kroner i august. Det er en økning på 2,3 milliarder kroner, eller 32 prosent, sammenlignet med august i fjor.

Så langt i år, altså med 8 måneders salg, ligger verdien 5,4 milliarder kroner foran rekordåret 2019.

– Norsk sjømateksport har aldri hatt en høyere verdi i en august-måned før. En gradvis gjenåpning av verdenssamfunnet har åpenbart hatt en positiv effekt.

Det er svært gledelig å se at sunn, smaksrik og bærekraftig sjømat fra Norge er så ettertraktet i det globale markedet, sier direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Verdiveksten på 32 prosent er tidenes høyeste målt mot tilsvarende måned året før.

Arter som laks, makrell, klippfisk og kongekrabbe bidro aller mest til denne økningen.

Norsk oppdrettslaks står for mye av både verdien og økningen nå. Verden elsker norsk laks!

Av salget i august på 9,6 milliarder kom 7 milliarder fra salg av laks. Det er 1,7 milliarder over august i fjor.

– Vi har aldri hatt en sterkere august for lakseeksporten, verken i volum eller verdi. Økt turisme og en gradvis gjenåpning av restaurantsektoren er to av forklaringene.

Samtidig ser vi også at hjemmekonsumet øker i flere markeder, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Norge eksporterte dessuten 3.500 tonn fryst torsk til en verdi av 142 millioner i august pluss 2.500 tonn fersk torsk til en verdi av 94 millioner kroner.

Forrige måned gikk det også ut 6.900 tonn klippfisk til en verdi av 359 millioner og 890 tonn saltfisk til en verdi av 43 millioner.

Norsk produsenter solgte dessuten 277 tonn tørrfisk til en verdi av 41 millioner i august, og det er mindre enn før både i volum og verdi.

På makrell er det betydelig økning, mens det for sild er nedgang.