Milliardær til Guvåg

Årsskiftet er passert og i Bø kan det nå telles opp hvor mange millionærer som er tilflyttet. Det har ikke vært folkevandring, men en milliardær fra Trøndelag har nylig kjøpt seg hus i Guvåg.

Guvågveien 163 er nylig solgt til Francis Stückrath Hay for 650.000 kroner (foto: Google maps).

Strømmen av skatteflyktninger til Bø ble kanskje ikke så stor som ordfører Sture Pedersen hadde håpet på, men uansett setter nå kommunen ned formueskatten med en halv prosent.

Dette betyr at milliardær Francis Stückrath Hay kanskje sparer 3 millioner kroner i året, ettersom han har en skattbar likningsformue på 627 millioner.

Hay skal nå bosette seg litt utenfor Guvåg i Bø. Guvågveien 163 ligger landlig til et stykke før Røsnes og inneholder en ganske standard enebolig.

Tidsskriftet Kapital har anslått at Francis Stückrath Hay (51) har en reell formue på 2,1 milliarder kroner og er dermed blant Norges rikeste. Hay holder helst en lav profil  i media.

Han eier selskapet Norinvest AS, som igjen eier mer enn 50 eiendommer i og omkring Trondheim med hovedvekt på hotell og næringsbygg. Det er avisen Dagens Næringsliv (DN) som skriver om dette søndag.

I tillegg til Francis Stückrath Hay, så viser eiendomsregisteret at millionær Wiggo Erichsen (63) har kjøpt Halsaveien 4 for 2,1 millioner. Erichsen har skapt sin formue gjennom Europris og Kitchn, og skattbar formue lyder på 324 millioner.

Hovdenveien 40 ble solgt til Ove Venøy (64) og Chanthakan Sae-Tang for en million tidlig i desember. Ove Venøy er fra Frogn og har en skattbar formue på 16,5 millioner kroner.

Bjørn Dahlie

Andre som er flyttet til Bø nylig er Erik Harlaugseter (53) fra Rælingen, investor og eiendomsutvikler med netto formue på 295 millioner.

Velkjente Bjørn Dæhlie (53) er tidligere langrennsløper, men nå investor med formue på 415 millioner. Sammen med ham flytter også kona Vilde Falck-Ytter (53).

Eiendomsinvestor Einar Andreas Sissener (61) fra Sandefjord har formue på 429 millioner, som han nå tar med seg til Jørlandsjøen i Bø.

Ole Martin Almeli (59) fra Eidsvoll er investor og eiendomsutvikler med formue på 198 millioner, som heretter skal ha Bø som adresse.

Det samme skal Rolf Arne Høyen (55) fra Brumunddal, som nå altså får ny adresse for skatten på sin formue som er litt over 10 millioner.

Hytte-formue

Kristian Adolfsen (59) har sine røtter på Andenes, men skal etter sigende få adresse i Bø først om to år. Han har sammen med sin bror har bygget opp en formue på eiendommer og drift av barnehager, hotell og eldreomsorg. Han formue lyder på ca 295 millioner.

Even Carlsen (59) fra Bodø startet karrieren i Lofoten, og har bygget seg opp en formue på 412 millioner. Kanskje får også han etterhvert adresse i Bø.

Det skal imidlertid ikke Benn Eidissen, som har ombestemt seg og ikke vil flytte til «hytta» han kjøpte i fjor for 8 millioner. Han blir i Bodø.

Hytta ble solgt av Klas Stefan Ekdal, som like før jul kjøpte Sletten 12 og 10 i Bø for vel en million. Han vil dermed kunne nyte lav formueskatt på de resterende 7 millionene.

Må bo i Bø

Flere andre formuende personer har også kjøpt eiendommer i Bø, inkludert investor Rikard Storvestre (62) fra Sortland. Dette er personer som ikke direkte har flagget at det ønsker å flytte sin adresse til Bø.

Mange av flyttingene er motivert av at Bø kutter formueskatten med 0,5 prosent fra 2021. For de med stor formue kan det betyr flere millioner i spart skatt.

Man må imidlertid også bo i Bø for å kunne si at man faktisk er flyttet. Det holder altså ikke bare å leie en hybel og ha en postboks med adresse Bø.

– I tilfeller der vi avdekker at en person ikke bor på adressen som vedkommende er registrert med i Folkeregisteret, har vi mulighet til å endre bostedsadressen til der personen reelt sett har den overveiende døgnhvilen, sier seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, Lene Marie Ringså, i en kommentar til DN.