Mange parti til valg
Hele 19 politiske parti har levert inn godkjente listeforslag i Nordland til stortingsvalget 13. september. Her er flere helt nye parti også, så det blir mye å velge mellom.
Kari Anne Bøkestad Andreassen er leder av fylkesvalgstyret i Nordland (foto: NFK, T.W. Skille).
Valgloven setter visse krav til hva som skal til for at et parti kan stille lister til stortingsvalget. Fylkesvalgstyret i Nordland går gjennom listeforslag og godkjenner disse.
– 19 parti har stilt godkjente lister i Nordland, fastslår leder i fylkesvalgstyret, Kari Anne Bøkestad Andreassen.
Listekandidater og underskrivere av listeforslagene er kontrollert med hensyn til valgbarhet mot manntall og folkeregister.
– Alle kandidatene på listeforslagene er varslet pr. brev om at de var satt opp som kandidat og om hvilke krav som stilles for å kunne kreve fritak, forklarer Andreassen.
Av de kjente og veletablerte partiene finner vi Arbeiderpartiet, Rødt, Senterpartiet, SV- Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.
Disse vil nok kjempe hardt om de 9 mandatene fra Nordland, selv om SP, AP og Høyre nok stikker av med de fleste.
Meningsmålingene tilsier at SP får 2 mandater, AP får 2, Høyre får 2 og en hver går til SV og Fremskrittspartiet. Den niende er litt usikker.
En del «utbrytere» fra disse partiene har de senere år dannet sine egne parti. Her finner vi Demokratene, Alliansen – Alternativ for Norge, Liberalistene og Partiet De Kristne.
Dessuten stiller Helsepartiet, Pensjonistpartiet, Piratpartiet og Norges Kommunistiske Parti (NKP) liste i Nordland. Disse regnes som sjanseløse i vårt fylke.
De helt ferske partiene er Industri- og næringspartiet (INP), Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Partiet Sentrum. Disse klarer neppe å samle nok stemmer til å ta en mandat i Nordland.
Retten til å kreve seg fritatt fra valg til Stortinget har den som er stemmeberettiget i et annet valgdistrikt enn der vedkommende er satt opp som kandidat på listeforslag. Dessuten den som har møtt som representant på alle Storting etter forrige valg.
-I tillegg vil den som har avgitt skriftlig erklæring om at vedkommende ikke ønsker å stå på den aktuelle valglisten, også mulighet til å kreve fritak.
Innen fristen var det kommet inn fem krav om fritak på alle listene til sammen. Alle disse ble godkjent, avslutter Andreassen.