Kunstnere samles ved Kleiva

Ei bygd like sør for Sortland ser ut til å få en imponerende rekke kjente kunstnere. Nå er 3 av barna til Britt Boutros-Gahli (79), alle kunstnere, i ferd med å finne sin plass ved Kleiva. Like ved bor Ane Høyem og Bjørn Elvenes.

KatrinaVebal

Katrina Vrebalovich ønsker å overta besteforeldrenes hus på Bø/Øverbø ved Sortland og pusse det opp. Bror og søster bor like ved, og mor Britt Boutros-Gahli bor litt ovenfor (foto: mikrofinansnorge). Et steinkast unna bor Blåbyens far, Bjørn Elvenes.

Sortlands mest kjente person er kanskje sangeren Sivert Høyem. Han vokste opp ved Bø/Bøstranda, rett nord for Kleiva landbruksskole, der søster Ane fortsatt bor. Bjørn Elvenes, Blåbyens far, har sitt studio og bopel ikke langt unna. Nord for ham igjen kommer så Paul Timo Vrebalovich, som har gården etter besteforeldrene Werner Paulsen. Her har mor Britt sine røtter, selv om hun ble født i Svolvær. Britt ble internasjonalt kjent som svigersøster til FNs generalsekretær Boutros Boutros-Gahli (1922-2016). Britt var gift med egyptiske Raouf Boutros-Gahli, hvis bestefar var statsminister i Egypt. Boutros-Gahlis familie var koptiske kristne. Raouf døde i 2015, mens Boutros døde tidligere i år.

Britt har tre barn som har fulgt i hennes kunstneriske spor. Michelle Vrebalovich Edelman kjøpte for 4 år siden et hus ved barndomshjemmet på Bø/Tofta. Nå ønsker søster Katrina å overta det gamle våningshuset på gården til Paul og pusse det opp. Hun er lovet både veirett og vanntilførsel via søsterens eiendom. Det er advokat Øraker som har bedt Sortland kommune godkjenne fradeling av det gamle huset, på vegne av Paul og Katrina. Kostnadene for denne fradelingen dekkes av Britt Boutros-Gahli, skriver advokaten.

Britt Butros-Gahli er blitt en meget anerkjent kunstmaler både i Egypt og Norge, og hennes bilder særpreges av sterke farger. Hennes barn, Paul, Katrina og Michelle, har alle valgt samme leveveg som moren. De har etablert seg som bildende kunstnere, med litt forskjellig uttrykk. Michelle ble født i Norge, men har bakgrunn fra Frankrike, England, Tyskland og Egypt. Hun flyttet i 1982 til USA og begynte ved California Universitet i Santa Cruz. Hun startet Traffic Art Space (trafikk-kunst-rom) i New York og jobber fortsatt med dette via selskapet Traffic Art Management, der hun samarbeider med grafikere, fotografer og reklamefolk. Hun har altså også et hus på Bø i Sortland.

Katrina (56) jobber med Oslo som utgangspunkt og har maling, smykker og klær som sine kunstneriske uttrykk. Hun er utdannet ved Parsons School of Design, New York. Paul Timo Vrebalovich (48) har hatt Nyksund som base en tid, men har nå eiendom og utgangspunkt på Bø ved Sortland. Også Paul er billedkunstner. Nå vil altså Britt samle alle sine 3 barn omkring slektsrøttene på Bø, ved at alle får sitt eget hus og bli naboer.

Det spesielle her er at Bø og Bøstranda på denne måten vil bli en av landets mest kunstneriske bygder. Her kommer på rekke og rad kjente navn som Sivert og Ane Høyem, Bjørn Elvenes, Britt Boutros-Gahli, Paul Verbalovich, Michelle Edelman og Katrina Vrebalovich. Og midt mellom alle disse bor primus motor for Kleiva-revyen, Terje Hjelle. Kleiva bygdehus kan med dette kanskje ta opp konkurransen med Kulturfabrikken i Sortland sentrum.