Kjølig mai-måned

Snøfall de siste dagene av mai i Vesterålen, bekrefter bare det man ellers kan lese av statistikken. Årets mai-måned var kjøligere enn normalt, men om en uke kommer imidlertid varmen.

Også 31.mai ble det noen snøfnugg over Vesterålen, og toppene på Skogsøya ved Myre fikk et litt ekstra pudderdekke. Det skal imidlertid forsvinne, med økende temperaturer fremover. Bildet er tatt av Ellen Meland.

Sola har vist seg mange dager i mai, men temperaturen har ikke stått i stil. Fra 17. til 19. mai var det over 10 grader, men ellers har det vært under. Til helgen kommer Pinsen og fra gammelt har man snakket om «pinseria» som en periode med kaldt og rufsete vær. Nå er den kanskje unnagjort.

Siste 30 døgn viser målestasjonen i Sortland at snittet på temperaturen var 5,1 grader. Det er nesten en grad under normalen. Høyeste temperatur var 15,7 grader (18. mai), og laveste var -1,5 grader (11. mai). Nedbør og vind har ligget på normalen, men det har altså vært svært kjølig.

-Vi må faktisk tilbake til etterspillet etter den beryktede snøvinteren for tjue år siden, i 1997, for å finne en kaldere mai-måned i Tromsø, sier statsmeteorolog Anita Ager-Wick ved Værvarslinga i Nord-Norge til NRK.

Langtidsvarselet for Vesterålen er imidlertid oppløftende. I helga nå skal det bli sol, men i neste uke skyer det til. Med skyene skal også varmen komme, og neste torsdag tror meteorologene at Vesterålen kan oppleve temperaturer opp mot 17 grader.

Men de som har levd ei stund, har nok opplevd like kalde måneder tidligere. Spesielt i perioden mellom 1940 og 1970 var det ofte kaldt i mai.

-Den kaldeste mai-måneden vi har registrert i Tromsø, var i 1935. Da lå middeltemperaturen på 1,5 grader, mens i år er den foreløpig på 3,2. En til to grader under normalen høres kanskje ikke så mye ut, men det er betydelig, understreker meteorologen.

Slik har det vært i Vesterålen også. På Andenes var snittemperaturen var 4,3 grader i mai, og det er 0,8 grader under normalen.

Lokale variasjoner har det imidlertid vært. Målestasjonen på Melbu viser andre takter enn Vesterålen ellers. Snittemperaturen her var 6,1 grader i mai, og det er faktisk 0,7 grader over normalen. Samme tall har man også på Skagen flyplass, så Hadsel har hatt en fin mai, der man har ligget i ly for nordavinden.