Jula blåser ikke bort

Onsdag morgen ble det målt full storm (26 m/sek) på Ånstadblåheia og det har blåst friskt i hele Vesterålen. Vinden vil fortsette til fredag, mens det fra julaften vil spakne og slå over i frost.

«Caylin» og «Freya» har egen pels og tåler litt vind, men må kle seg litt ekstra når det er storm. Vind og regn skal snart bli til stille og kjølig jul. Bildet er tatt av Kristin Sommernes på Brannknausen, med utsikt over Sortland by.

Langtidsvarselet for Vesterålen er ganske lovende for jula, ettersom vinden skal løye og regnet stanse i løpet av fredag. Utover julaften skal det bli fint i Vesterålen, dersom meteorologene hos Yr får rett i sine spådommer. Noen snøbyger kan faktisk komme, men allerede 2. juledag skal det bli «en ny ramling» med kuling og mildvær. Om det kommer noen snøfnugg på julaften, så vil de altså bare vare et par dager.

Planene om vindmøller og kraftverk på Ånstadblåheia ser ut til å ha godt grunnlag i vindressurser. Igjen viser måleren der at dette er et av de stedene i Vesterålen der vinden tar best. 26,2 meter pr sekund var styrken på onsdag morgen, mens det på Trolltinden ved Andenes bare var 16,7. Nede i Sortland by var det liten kuling, med 12 m/sek.

Det er ikke meldt om skader av vinden nå, selv om det altså har vært sterke vindkast på utsatte steder. Eneste melding fra politiet onsdag formiddag er at et par bilister på Strand hadde det travelt. Kanskje hadde de sterk medvind for farta i 60-sonen ble målt til 74 km/t. Da ble det forelegg, uansett vindretning.

Ellers melder meteorologene om uvanlig milde temperaturer i hele Nord-Norge. Nesten 10 grader flere steder og Narvik hadde faktisk 11,5 plussgrader. Dette skal imidlertid synke litt utover i uka, ned til et par minusgrader på 1.juledag. Vesterålen har hatt 7-9 plussgrader nå midt i svarteste adventa. Nå er det dessuten vintersolverv og aller mørkeste tid på året, slik at tiden som kommer altså stadig vil bli lysere.