Ikke ei krone i banken lengre
Ingen vits i å rane DnB på Sortland. Der finnes ikke ei krone lenger. Fremtidens banker er nærmest helt digitale, og i Vesterålen skal DnB kun ha 12 rådgivere med base på Sortland. En minibank skal også finnes.
Banksjef Johnny Karlsen lover at en minibank i alle fall skal finnes på Sortland, selv om den ikke betjenes av DnBs ansatte direkte.
-Det er lenge siden det var penger i hvelvet her i banken. Vi utfører ikke lenger innskudd og uttak over skranken hos oss, da dette er satt bort til «Post i butikk» hos Bunnpris. Slik er det over hele Vesterålen, og egentlig er jo det et godt tilbud. Folk kan da ta ut kontanter i hele butikkens åpningstid, som er vesentlig lengre enn de åpningstidene banken har hatt. Minibanker er derfor ikke så nødvendige heller, men vi skal i alle fall sørge for at det blir en minibank her på Sortland i fremtiden. Der kan man også ta ut euro, for de som ønsker valuta, sier banksjef Johnny Karlsen i DnB.
Bankene i Norge er midt inne i en digital revolusjon. Den har allerede pågått noen år og kundene har raskt vent seg til nye rutiner. Filialen til DnB på Myre ble lagt ned for et år siden, og 3 personer mistet da arbeidsplassen sin. Nå nettopp har filialen på Andenes stengt dørene og her er det 2 ansatte som rammes. Sortland går heller ikke fri, og en stor nedbemanning er på gang. -Akkurat nå er vi nok 16-17 ansatte her, men vi har inngått avtale om frivillig avgang for flere. Det er da gitt ulike sluttpakker og avtaler som den enkelte har godtatt. Når nedbemanningen er ferdig vil det være 12 ansatte igjen i Vesterålen med Sortland som kontorsted. Disse skal i hovedsak være rådgivere for næringslivet og de som ønsker lån. Tjenesten som dagligbank for privatkunder er definitivt over, forteller DnBs lokale sjef.
Hittil har folk med sparebøsser kunnet komme til DnB, fått «grisen knust» og alle myntene nøyaktig talt opp og satt inn på riktig konto. -Den tjenesten vil nok også forsvinne om kort tid, men vi er litt usikre på hva som skjer med tellemaskinen. Kanskje flyttes den til Bunnpris, men dette er ikke avklart. Det fremtidige DnB-kontoret vil i alle fall ikke ha noen tjenester som dette, sier Karlsen.
Utsikten fra banksjefens kontor i dag en god, men om 2 år flytter kanskje Johnny Karlsen og DnB til andre og mindre lokaler.
Og hvor det fremtidige kontoret blir, er også litt uklart. -Vi har 2 år igjen av leieavtalen her i bygget. Om vi forlenger denne eller flytter til andre lokaler, vil bare fremtiden vise. Vi har i alle fall ikke bruk for så mye plass som vi nå leier og trenger heller ikke noe hvelv. Dermed kan vi egentlig flytte til helt vanlige forretningsbygg, sier Johnny Karlsen.
All håndtering av kontanter ble for noen år siden overtatt av spesialfirmaet Loomis. Nå er det dette firmaet som tar seg av innskudd fra butikker via nattsafe og transport av penger omkring i Vesterålen. Nye tjenester kommer stadig til, også fra DnB, men disse er helt digitale. Det seneste er jo Vipps, der private kan sende penger til hverandre via mobilen eller betale til en lokal bedrift med et par tastetrykk. Mange søker nå også lån via bankenes nettjenster, slik at hele prosessen kan ordnes hos medarbeidere i Bodø eller Oslo, som er spesialister på akkurat den lånetypen det søkes om.
-Vi i DnB vil bli stadig mer innrettet som rådgivere for næringslivet. Og her vil det fortsatt være et behov i mange år, tror jeg. Våre 12 ansatte skal ha base på Sortland, men vil nok reise ut til kundemøter i hele regionen. Dette krever litt planlegging og det blir dermed heller ikke like åpen dør på kontoret som før. Etterhvert må man nok gjøre avtale for å møte den rådgiveren man ønsker, forteller banksjef Johnny Karlsen. DnB i Norge har nå redusert antall kontorer fra 116 til 57 og mer enn 600 ansatte er blitt overflødige.