Hotell-arbeidere streiker videre

Både Sortland Hotell og Vesterålen Kysthotell er rammet av steiken som Fellesforbundet har satt i gang. 20 personer er tatt ut i streik, men begge hotellene klarer fortsatt å holde åpent. Tilbudet for gjestene er imidlertid redusert.

Hotellstreik

Streikende arbeidere ved Sortland Hotell stod på post utenfor tirsdag, med gule vester og banner for Fellesforbundet.

Streiken startet søndag og foreløpig er begge de rammede hotellene i Vesterålen åpne. Man klarer også å servere frokost til sine gjester, og overnattingen går også normalt inntil videre. Om streiken blir langvarig, vil det imidlertid bli større konsekvenser. Ved Vesterålen Kysthotell på Stokmarknes er det 10 ansatte som streiker nå, og dette utgjør to tredeler av arbeidsstokken. Bare 3 ansatte er for lite til å holde driften i gang. -Restauranten er stengt fra tirsdag, men vi vil forsøke å holde åpent for overnatting og frokost inntil videre, sier daglig leder Tone Lise Steffensen til Bladet Vesterålen.

Også ved Sortland Hotell er streiken merkbar og her forsøker ledelsen å hjelpe gjestene så godt de kan. Til VOL sier Espen Jacobsen at han ikke har helt oversikt over konsekvensene ennå, verken for gjester eller kommende arrangement. Spørsmålet er hvor lenge streiken vil vare. Inntil videre vil man forsøke å holde åpent for overnatting og frokost.

Første runde av streiken rammet bedrifter i Oslo, Buskerud, Vestfold, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nordland. Det er lønnsforhandlingene mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv som i år har endt med streik. Fra kommende helg blir streiken trappet opp, og da blir 2.447 medlemmer i 209 bedrifter tatt ut i streik. Det er hoteller i Akershus, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Rogaland, Troms og Finnmark. Fra før var 356 NHO-bedrifter rammet med 3.351 ansatte i streik. Dermed er det hotell over hele Norge som nå blir påvirket av konflikten. Noen må stenge, mens andre klarer å drive med redusert kapasitet.

Streiken dreier seg om lokal forhandlingsrett og lønnstillegg. Fellesforbundet har i dag åpning for drøftelser om lokale forhandlinger, men ønsker nå at de skal tariffestes. Det har motparten NHO Reiseliv sagt nei til. I tillegg står partene langt fra hverandre om hvor mye som skal gis i lønnstillegg i år. Fellesforbundet ønsker lokale forhandlinger, slik at ansatte ved hotell som går godt, kan kreve mer lønn enn den generelle tariffen. Det vil ikke NHO Reiseliv være med på.