Gir opp juletre

Grimsby i England vil ikke lenger få juletre fra Sortland. Dette skjer etter at siste tre ble dårlig behandlet i transporten og så mindre pent ut da det kom frem. Treet måtte da skiftes ut.

Sortland kommune har sendt 15 store juletrær til Grimsby i England, med gratis transport via Eimskip CTG, men nå er det slutt (foto: Sortland havn).

Ordfører Tove Mette Bjørkmo har nylig sendt et brev til ordføreren i Grimsby og beklaget at Sortland ikke lenger kan ta ansvar for å levere et skikkelig tre til torget i den engelske byen.

Forklaringen er man ikke fant et skikkelig sitka-tre nå sist og i stedet sendt en norsk gran. I plantefeltene er trærne ofte bare fine på den ene siden, og dermed lite egnet til å stå alene ute på et torg. Dessuten mister et vanlig grantre nålene ganske fort, dersom det ikke tilføres vann og lys etter hogst.

Før jul vakte det en smule oppstuss i Grimsby at den norske julegrana så nokså sjaber ut på torget der. Visne greiner og manglende grønne nåler gjorde at mange irriterte seg over gaven man hadde fått fra Sortland.

Det endte med at grana fra Blåbyen ble fjernet og erstattet med en lokal utgave. Det hører med til historien at Grimsby verken hadde snø ellers særlig god plassering av treet, så det gav kanskje ikke den helt riktige «julestemningen».

Utfordringen med å finne er passende tre, kutte og transportere det ned til godsbåten i havna, for deretter å frakte det 1.900 kilometer i en kontainer, har vært såpass stor at Sortland kommune nå har satt strek for prosjektet.

-Vi kan på denne bakgrunn ikke ta ansvar lenger for å levere et passende tre til Grimsby, skriver ordfører Bjørkmo, og ønsker kollegaen i vest lykke til med å finne et alternativ selv.

Fra rådhuset i Grimsby har man sendt takkekort til Sortland og slett ikke kommet med noen kritikk. Til lokale media sa man at det kanskje var på sin plass å sende noen flasker av det lokale ølet til Sortland, som takk for treet, men det er uvisst om så er skjedd.