Freiberg fortsetter

Erna Solberg gjorde tirsdag endringer i regjeringen, men beholdt de to (tre) nordnorske statsrådene. Kjell-Børge Freiberg fortsetter derfor som Olje- og energiminister i det nye blågule kollegiet.

Kjell-Børge Freiberg (til venstre i bildet) uttrykte glede sammen med Frank Bakke-Jensen(H), Jon Georg Dale (FrP) og Monica Mæland (H) (foto: Regjeringen, Kaja Schill Godager).

Statsminister Erna Solberg tok altså tirsdag inn Kristelig Folkeparti i regjeringen. Dermed er den blåblå regjeringen blitt mer gul, ettersom både KrF og Venstre har fått 3 statsråder hver i det nye kollegiet. Det ble ellers gjort mange skifter blant rådgivere til statsrådene.

Eneste minister fra Nordland i den blågule regjeringen til Erna Solberg er altså Kjell-Børge Freiberg fra Hadsel. Han er en av FrPs statsråder og leder Olje- og energidepartementet videre, med fornyet tillit fra Solberg.

Hans statsekretær, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, fikk samtidig «avskjed i nåde» og ble utnevnt til minister for samfunnsikkerhet. Også hun representerer Fremskrittspartiet. Freiberg måtte derfor finne seg en ny statssekretær.

Freiberg mistet også statssekretær Toril Charlotte Ulleberg Reynolds, da hun fulgte med Ingvil Smines Tybring-Gjedde over i det nye departementet for samfunnssikkerhet. Toril Reynolds ble her utnevnt til satstsekretær for Tybring-Gjedde.

Freiberg fikk imidlertid ny statssekretær på plass umiddelbart. Rikard Gaarder Knutsen gikk av som statssekretær for landbruks- og matminister Bård Hoksrud, og ble utnevnt på nytt til statssekretær, nå for olje- og energiministeren. Freiberg får dessuten med seg politisk rådgiver Bjørn Siem Knudsen (FrP) i det videre arbeidet.

Den andre statsråden fra Nord-Norge fortsetter også i den nye regjeringen. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har med seg statssekretær Tone Skogen (H) og Marte Ziolkowski som politisk rådgiver i sitt departement.

Bakke-Jensen ble født i Båtsfjord i Finnmark som sønn av fisker Leif Jensen og fiskeindustriarbeider Randi Bakke-Jensen. Han startet sin politiske karriere i Båtsfjord Høyre i 1989, og har vært innom både kommunestyre og fylkesting.

Freiberg og Bakke-Jensen er helt klart nordlendinger i regjeringen, men det er flere som kan regnes inn som helt eller delvis representanter fra den nordlige landsdel.

Justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (FrP) skal fortsatt lede sitt departement med sin to statssekretærer i Thor Kleppen Sættem (H) og Torkil Åmland (FrP). Han regnes ikke som nordnorsk, da han har bodd i Oslo i flere tiår.

Wara (54) ble imidlertid født i Karasjok i Finnmark, som sønn av politioverbetjent Thor B. Wara og Hulda S. Berg. Han har fortsatt sterk tilknytning til Nord-Norge og har bevart sin tydelige finnmarksdialekt. Hans politiske karriere begynte som leder av Vadsø FpU i 1982.

Fylkesleder Allan Ellingsen i Nordland FrP er utnevnt til statssekretær for samferdselsminister Jon Georg Dale. Ellingsen har vært varaordfører i Bodø kommune og har lang fartstid fra kommune- og fylkespolitikken.

-Det skal bygges mer vei med mindre bompenger, sier Allan Ellingsen til NRK. Han ble i dag tredje nordlending i regjeringsapparatet og lover at «Nord-Norge skal få sin del av kaka» i tiden framover.

Utviklingsminister Nikolai Astrup er utnevnt til digitaliseringsminister. Statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde er utnevnt til samfunnssikkerhetsminister. Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad er utnevnt til barne- og familieminister.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad er utnevnt til landbruks- og matminister. Tidligere finansbyråd Dag Inge Ulstein er utnevnt til utviklingsminister. Samtidig har Kongen i statsråd gitt barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland og landbruks- og matminister Bård André Hoksrud avskjed i nåde.