Fantastisk helsevesen

-Norsk helsevesen er fantastisk! Det slår direktør i Kulturfabrikken, Tone Toften, fast etter en dramatisk tur til Tromsø i helga med hjerteinfarkt. -Jeg regner med å bli helt frisk igjen, sier hun.

Tone Toften er nå direktør for Kulturfabrikken Sortland. Hun har tidligere vært statssekretær i Helsedepartementet (arkivfoto: Regjeringen/Heiko Junge)

Tone Toften er vant med i være i medias søkelys og forteller nå om sin dramatiske helg via Facebook. Vesterålnytt gjengir deler av dette med tillatelse fra Toften selv, da hun mener det er viktig at også damer kanskje bli med observant på litt «diffuse» symptomer.

-Det var ikke i tankene mine at jeg kunne få hjerteinfarkt. Skjønte først alvoret da jeg lå kjempedårlig på sofaen og ikke huska hvordan jeg kom meg dit. Forsøkte å google «hjerteinfarkt». men var så dårlig at det var nesten umulig å stave og langt mindre lese symptomlista, forteller Tone Toften.

-Til alle damer vil jeg si det du tror kan være hetetokter ved overgangsalder eller halsbrann, kan faktisk være et begynnende hjerteinfarkt! Gå til lege og sjekk deg da. Symptomene på hjerteinfarkt hos kvinner kan være veldig forskjellige fra menn.

«Svie» og trykk oppover i halsen, vondt i kjeven og ørene kan faktisk være et infarkt. Slike symptomer har kommet og gått hos meg mange ganger det siste halve året, men skjønte ikke hva det var før jeg plutselig ble kjempedårlig,sier Tone.

-Sånn ser altså en usminket og ganske nyoperert hjertepasient ut, sier Tone Toften. Innfelt bilde viser «operasjonssåret» (foto: privat).

-Jeg ble dårlig fredag kveld og ble fløyet til UNN og operert med en gang. Norsk helsevesen er fantastisk og det er et lykkelodd å være født i Norge! Takk for god hjelp og behandlingsstart allerede på sofaen hjemme fra Jørn Grande Skogvoll, som også kjørte ambulansen støtt.

Helikoptret måtte snu på grunn av værforholdene, men det var gode folk både på intensiven ved Stokmarknes sykehus og som medisinsk personell på ambulanseflyet, forteller Toften.

Hun har bare godt å si om norsk helsevesen etter den dramatiske helga, der hun fikk oppleve det som pasient. Toften var selv statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet fra 2009 til 2011. Hun var deretter statssekretær i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet de neste to årene.

Utblokking og innsetting av stend foregikk gjennom pulsåren i armen, og operasjonssåret er nærmest et lite stikk på armen. -Utrolig teknologi og dyktige fagfolk på operasjonsstue og overvåkning ved UNN (Universitetsykhuset Nord-Norge), påpeker Toften.

Hun retter også en takk til familien og særlig Oddbjørn, som ringte 113 og fulgte med hele veien til sykehuset. -Bursdagsfeiringen hans ble ikke som planlagt, men vi kommer nok til å huske den dagen han fylte 62, forteller Tone.

-Selv nå skjønner jeg det ikke helt, sier hun. -51 år og hjerteinfarkt. Det hadde jeg ikke sett for meg. Jeg var heldig og blir sannsynligvis helt frisk igjen. Til mine medsøstre vil jeg bare si at man må sjekke symptomer, dersom man har noe som i første runde kanskje ikke kjennes som spesielt alvorlig, er oppfordringen fra Tone Toften.