Flyvefisk fra Myre til Østen

Fisk med flyfrakt fra Vesterålen til Østen er nå i ferd med å bli realisert, slik at ferske varer leveres innen 24 timer. Et nytt selskap er etablert med Eirik Sørdahl i spissen og «Flyvende kokker» vil medvirke.

Flying Circus

Flyvende ferskfisk fra Myre til Saudi-Arabia kan leveres på 24 timer. Bildet viser kokkene i Flying Culinary Circus i full jobb ved grillen, og disse er sentrale i prosjektet som nå utvikles. Sortlendingen Geir Frantzen er også med.

Selskapet Great Northern AS ble stiftet i fjor og jobber nå hardt for å få på plass linjer for slik direkte eksport av kvalitetsfisk fra Vesterålen direkte til kresne kunder i Østen. Planen er å levere blodfersk flybåren fisk fra mottak på Myre og andre steder, som kan være fremme i løpet av ett døgn. Torsk, laks, ørret, sei og kongekrabbe er mulige varer her. I første rekke vil eksporten gå til land som Saudi-Arabia, Qatar, De forente arabiske emirater og Egypt. Disse landene har samlet en befolkning på over 120 millioner og utgjør et milliardmarked. Det er Fiskeribladet Fiskaren som skriver om dette.

Styreleder og frontfigur i selskapet Great Northern er Eirik Sørdahl fra Myre. Han er ellers styreleder i Prestfjord Seafood as, Eidsfjord Sjøfarm as, Gunnar Klo AS og sine egne selskap under E. Sørdahl as.  -Vi skal kjøpe fisk fra etablerte produsenter i Vesterålen – hvitfisk og rød fisk. Vi satser på store kvantum, og da kan vi ikke ha for bredt spekter. Veien blir til mens vi går, man vet aldri hvordan det ender. Nå holder vi på å etablere kontakter og distribusjon. Vi må være en bærekraftig og langsiktig aktør, sier Sørdahl til Fiskeribladet.

En som også trekker i trådene i det nye selskapet er Frionor-rådgiver Geir Ståle Frantzen fra Sortland. Han har vært toppsjef og hatt styreverv i Vesterålens Canning Factory, Norway Seafoods, Frionor og Findus. Frantzen var tidligere mye omtalt i media, men har holdt en lavere profil de seneste år. Frantzen ble for noen år siden feilaktig koblet i kjedismedia med hertuginne Sarah Ferguson i det engelske kongehuset.

Tredje partner i Great Northern er Flying Culinary Circus AS. Selskapet består av fire kokker som har vært med i mange TV-program. De kokkelerer blant annet for rikinger, kjendiser og kongelige verden rundt. De har mange kokkepriser og erfaringer fra blant annet Michelin-restauranter og de beste hoteller. De tre selskapene E Sørdahl AS, Frionor Ltd og Flying Culinary Circus AS eier en tredel hver i Great Northern, og har skutt inn 300.000 kroner i aksjekapital.

Sørdahl innrømmer at det er flere skjær i sjøen for det nye selskapet. -Det er vanskelige politiske utfordringer hele veien. Men folk skal ha mat her også. Vi må finne gode samarbeidspartnere, og dette er krevende nybrottsarbeid. Vi har holdt på et års tid og vil jobbe videre. Vi må selge eller konkludere med at det ikke går, men vi er ikke kommet dit ennå.