Fargerik matfest

På ettermiddagen 1.mai ble det arrangert internasjonal fest på Sortland, der det ble servert mat fra hele 13 land og 4 verdensdeler. Arrangementet er det 16. i rekke av slike fester.

Mat er helt sentralt når folk møtes til hyggelig sammenkomst. Slik var det også på 1.mai og den internasjonale festen i Samfunnssalen på Sortland. Mange ulike smaker og varianter stod på bordet, for de som ville smake (foto: Sortland Frivilligsentral).

Internasjonal fest på Sortland er et samarbeidstiltak mellom Den norske kirke, AFS Vesterålen, Voksenopplæringa, Røde Kors og Frivilligsentralen. Rundt 250 mennesker møtte opp mandag ettermiddag i Samfunnssalen til et hyggelig samvær. Av deltakerne var det mange som også var «i komiteen» som arrangører og matlagere.

Det ble servert mat fra 13 land og 4 verdensdeler. Det var mye god mat og en god del forskjellige lukter og smaker. Enkelte matkulturer har vesentlig sterkere bruk av krydder enn vanlige norske husholdninger, så noe mat var kansje litt «spicy» for norske ganer. Utvalget var imidlertid ganske bredt, med spenn fra tradisjonell norsk risengrynsgrøt, via asiatiske vårruller til etiopiske pannekaker med kjøttsaus.

Etter maten ble det servert kaffe og norske kaker, noe som var populært for både for store og små. Festen ble åpnet av ordfører Tove Mette Bjørkmo og ledet av Heidi Høwe. Høwe har selv bak seg flere år under fjerne himmelstrøk som helsearbeider, og er kanskje ekstra godt kjent med både andre kulturer og mattradisjoner.

Innimellom var det allsang og andre musikalske innslag av norske Elisabeth og syriske Idris. Det var også tegnebord for de minste og det var loddsalg hvor nesten alle gevinstene forsvant.

Før festen ble avsluttet ble alle som hadde vært med og hjulpet til invitert opp på scenen for utlevering av roser som takk for innsatsen. Konfirmanter fra årets kull i Sortland hadde gjort god innsats i kjøkkentjenesten, men det var også mange andre som deltok som matlagere, sjåfører, kakebakere og annet. På et slikt arrangementet er det mange oppgave som skal løses, og det klarte man med mange gode hjelpere.

Sortland Frivilligsentral var formell arrangør i år også og takket alle for innsatsen og oppmøtet. Leder Unni Glad i Frivilligsentralen ser allerede frem til de neste års Internasjonale fest, som er blitt et årlig arrangement på 1.mai.