Fant ikke årsaken

Politiet avslutter etterforskning uten å ha funnet årsaken til hyttebrannen på Andøya på nyåret. Den voldsomme brannen krevde fem menneskeliv, der fire av dem var barn.

Hytta var nedbrent da politi og brannvesen kom til (foto: Politiet).

16. januar 2021 omkom fem personer da en hytte brant ned ved Risøyhamn i Andøy kommune. Politiet startet umiddelbart etterforsking for å finne brannårsaken.

Siden dette har man jobbet i tett samarbeid med Kripos for å finne svar. Nå har politiet avgjort å avslutte etterforskningen, uten å ha funnet brannårsaken.

– Politiet har sammen med Kripos gjort hva vi kan for å finne svar på hva som var årsaken til brannen som krevde fem menneskeliv.

Vi har dessverre ikke klart å finne svar, sier politiadvokat Kay Rønning-Nyvold.

Politiadvokaten er tydelig på at det lokale politiet og Kripos har gjort det som er mulig for å finne årsaken til brannen, men det har vært krevende.

Den voldsomme brannen etterlot lite for politiet å jobbe med i brannruinen.

– Vi ønsker at vi hadde kunne gitt de pårørende svar på hva som var grunnen til at brannen startet.

Men vi har verken funnet svar på det, eller hvor brannen startet, sier Rønning-Nyvold.

Politiet har stor medfølelse med de pårørende og de små samfunnene som har mistet fem av sine.

– Vi er i en situasjon hvor vi på tross av langvarig og grundig kriminalteknisk etterforskning dessverre ikke har klart å finne svar.

Vi har ikke mer å jobbe med og dermed må vi avslutte saken uten å gi flere svar enn at de fem omkom som følge av brannen, avslutter Rønning-Nyvold.

Den taktiske etterforskninga har vist at det var røykvarslere og slukkeutstyr i hytta.

Tidligere offentliggjorte bilder viste at det var en gasstank på baksiden av hytta, men det er ikke klarlagt om gass medvirket til brannen.

Seks personer, to voksne og fire barn, var i den avsidesliggende hytta i Kobbedalen ved Risøyhamn da det begynte å brenne.

Mannen som overlevde er far til to av barna som omkom. De var 12 og 15 år gamle og deres bosted var Henningsvær.

Kvinnen som omkom er mor til de to andre barna på 10 og 15 år. De tre er gravlagt sammen på hjemstedet Kabelvåg.