Få skader i stormen

Stormen «Sally» som feier over Vesterålen nå, har så langt bare medført mindre skader. De heftigste vindkastene har likevel vært oppe i godt over orkan styrke, kombinert med mye regn.

De nye leilighetene på Kjempenhøy i Sortland får havet nokså tett innpå. Situasjonsbildet fra i ettermiddag viser at bølgene skyllet godt innover.

Fergene i Nordre Nordland har vært innstilt i ettermiddag og kveld. Dette gjelder både Melbu-Fiskebøl, Lødingen-Bognes, Flesnes-Refsnes og flere andre ellers i Nordland.

Hadselbrua ble stengt mandag ettermiddag på grunn av sterk vind og det samme gjelder for Kjølhågen ved Andenes.

Vinden på Ånstadblåheia ble i ettermiddag målt til 34,9 meter pr sekund. Orkan regnes å være styrke over 32,6 m pr sek. Kraftigste vindkast kom like før 18.00 og da slo måleren ut på 45,7 meter pr sekund.

Det aller kraftigste vindkastet i Vesterålen ble målt på Trolltinden ved Andenes en time senere, og her slo måleren ut i hele 47,5 meter pr sekund. Rekorden på trolltiden er 55 m/sek.

Kombinasjonen av flo sjø, lavtrykk og pålandsvind gjorde at vannstanden var høyere enn normalt i Vesterålen. Dette så man godt flere steder, og i Sortland sentrum var det kort avstand fra sjøen til de nye leilighetene som er bygget langs sundet.

Det er ikke meldt om skader av flo og bølger. En båt var i kveld i fare for å synke ved småbåthavna på Melbu. Hadsel brann og redning deltar i jobben med å berge båten.

Widerøes fly fra Tromsø til Bodø i ettermiddag skulle mellomlande på Skagen, men det klarte man ikke. To av hjulene var innom rullebanen, men pilotene fant det best å gi gass og lette igjen. Vindkastene var for sterke.

Værmeldingen sier at vinden nå har vært på sitt heftigste i deler av Vesterålen, men kan holde seg i storm styrke gjennom natta også. Utpå tirsdag vil det løye.

Meteorologene varsler imidlertid at det skal øke på igjen onsdag ettermiddag og at vinden i Vesterålen kan bli minst like sterk som i dag. Da er det et nytt lavtrykk som passerer på vei nordover.