Clas Ohlson kommer

Biltemas nye butikk nord for Sortland åpner til høsten, og ikke lenge etter kommer også Clas Ohlson. Det blir en butikk på vel 900 kvadrat i 2.etasje av nye Sortland senter i Sjøgata.

Slik har A3 arkitektkontor tegnet Sortland Senter etter utbyggingen, når man legger på en nye etasje over dagens. Dermed blir det plass til Europris og Clas Ohlson også i samme bygg.

De svenske billig-kjedene Biltema og Clas Ohlson har lenge bare vært å finne bare i de store byene. For få år siden kom begge til Harstad, og nå står både Svolvær og Sortland for tur. Slik det nå ligger an vil Biltema åpne på Sortland før Svolvær, mens Clas Ohlson allerede har åpnet i Svolvær. Begge kjedene kommer altså i begge byene i øyriket.

Sortland har vært den ubestridte handelsbyen i Vesterålen, som har trukket kunder fra et stort omland. De seneste årene har imidlertid dette bremset litt opp, etter en voldsom satsing i Harstad, pluss vekst også på Leknes og i Svolvær. Nå kan det imidlertid se ut til at Sortland er kommet inn i en ny giv, som vi gi handelsnæringen et viktig puff fremover igjen. Et element her er også at Coop vil åpne ny byggevare og matbutikk på Strandskog.

Sortland Senter har i dag Rema 1000, Elkjøp og Jysk som de store leietakerne. Eierne har lenge hatt planer om utbygging, ved å legge på en etasje over dagens butikklokaler. Nå skal brikkene være falt på plass, skriver Ferra Consult AS i en melding til Sortland kommune.

Første etasje vil gi plass til en stor Europris-butikk på 1.575 kvadrat, pluss 400 kvadrat lager. Sport 1 vil øke butikken til 1.350 kvadrat. Rema 1000 vil fortsette som i dag, med ca 1.020 kvadrat butikk pluss litt lager. Kjeden «Apotek 1» vil flytte inn med sine medisiner på 171 kvadrat. Her var det tidligere snakk om Vitus apotek, men nå er det Apotek 1 som kommer, ifølge tegningene som er levert. Samme kjede har fra før utsalg også i Sortland storsenter.

Andre etasje vil få en stor Elkjøp-butikk på på 1.280 kvadrat, pluss lager i første etasje også. Jysk vil ha butikk og lager på til sammen 1.400 kvadrat, mens Poulsson vil bli på 385 kvadrat. Her kommer det også en optiker på på 72 kvdrat, en kafe på 240 kvadrat pluss Carisma Frisør med sine 65 kvadrat.

Den butikken som mange har snakket om, og ventet på for etablering i Sortland, er altså Clas Ohlsson. Nå ser denne ut til å komme i Sortland senter med 915 kvadrat areale i 2.etasje. Avtalen er ikke formelt signert, sier Jan-Eirik Johnsen til VOL, og mener avklaringen kommer i mai. Når Svolvær har fått en slik butikk, er det lite trolig at Clas Ohlson takker nei til Sortland. Dermed vil begge de to svenske billigkjedene være på plass for salg av rimelig verktøy, hageredskap, bil- og båtutstyr. Biltema ved brua vil få en betydelig større butikk enn Clas Ohlsson, men det er også vanlig ved andre etableringer.

Det er Johnsen Eiendom AS som eier og driver Sortland senter. Dette er Johnsen-familien fra Bø, som også står bak en rekke Elkjøp-butikker i nord. Ferra Consult AS skriver til kommunen at det nå er inngått kontrakt med entreprenør og leietakere, slik at det haster med å få de formelle godkjenninger på plass, slik at utbyggingen kan starte.