Bø får cash av el-kjøpene

Familien Johnsen i Bø eier 5 Elkjøp-butikker i Nord-Norge og det gir kontante resultat. I fjor kunne familien cashe ut vel 2 millioner av overskuddet og fordele dette seg imellom.

johnsen elkjøp butikker

Kunder over hele Nord-Norge kjøper flatskjermer og annen hushold-elektro hos Elkjøp, og da blir det også litt overskudd til eierne. Familien Johnsen i Bø eier 5 butikker nå.

I fjor åpnet Elkjøp Kirkenes som Finnmarks største elektrobutikk. Eieren er selskapet Johnsen & Co as, med postadresse Bø i Vesterålen. Fra før har man også Elkjøp Hammerfest og til sammen solgte disse elektronikk og husholdningsmaskiner i Finnmark for ca 70 millioner i fjor. Det gav vel 2 millioner i overskudd, og av dette gikk 1 million til konto i Bø.

Alt blir imidlertid ikke gull, selv om familien Johnsen er eiere. På Fauske sliter man skikkelig med butikken der, som ble startet for 3 år siden. Det har vært røde tall hvert år og omsetningen sviktet mye i fjor, slik at salget stoppet på 17,5 millioner. Det resulterte i underskudd på 3,5 millioner. Johnsen & Co eier 90% av denne butikken, mens Martin Meisterlin eier 10%. Sistnevnte het tidligere Strøm Hansen og har jobbet ved alle Johnsen-butikkene og vært delaktig i etableringene i Finnmark. Han har hoppet av el-salget og er nå salgssjef i VOL.

Lokalt har Johnsen & Co butikker på Stokmarknes og Sortland. Elkjøp Vesterålen as opplevde en liten svikt i salget i fjor og endte på 75 millioner netto. Det gav likevel 2 millioner i overskudd, men mye av dette er brukt til å betale ned gjeld mot leverandørene. Butikkene på Sortland og Stokmarknes har hatt stabil og god omsetning i mange år og gir jobb til mer enn 30 personer, ifølge selskapets egen årsberetning.

Familien Johnsen i Bø ledes av Jan-Eirik (64) og Per (62), mens Anne-Lise (54) har en litt mindre andel. Disse tre igjen har fordelt aksjer og eierandeler slik at man finner navn som Benedikte, Mats, Hans, Mona, Hanne, Vilde, Morten og Monica på aksjonærlisten. Per Johnsen har adresse Stokmarknes, mens Jan-Eirik og Anne-Lise har adresse 8470 Bø i Vesterålen. Dette betyr også at familiens inntekter gir litt skatter og avgifter til lokalsamfunnet, selv om Bø mangler Elkjøp-butikk. Til sammen selger Johnsen-konsernet elektrovarer for vel 160 millioner hvert år.

Selskapene som kontrolleres av familien omfatter også flere eiendommer. På Sortland har man senteret der Elkjøp driver sammen med Rema, Jysk og Sport1. Familien eier bygget og har dessuten 46% eierandel i sportsbutikken. Johnsen Eiendom as har nær 4 millioner i årlige leieinntekter og bokførte eiendommer for 14 millioner.