Bekymret for «gjeng»

Politiet lokalt er bekymret for en «gjeng» med unge menn som kaller seg «621». Gjengen selv er nå bekymret for at de får et uriktig kriminelt stempel, som rammer alle i gruppa.

Tallet «621» brukes nå som felles symbol av en liten gjeng med unge menn i Vesterålen (illustrasjonfoto).

Politiet i Vesterålen valgte fredag å gå ut i lokale media med en melding om en ny «gjeng» av unge menn som kaller seg som «621».

-Dette er en gruppering som er forbundet med vold, narkotika og seksuelle overgrep mot mindreårige, sier politiinspektør Per Erik Kalland Hagen.

Utspillet har lokalt vært en «snakkis» både blant ungdommer og bekymrede foreldre.

Søndag kunne Bladet Vesterålen fortelle at et par av medlemmene i gjengen følte seg truet i etterkant av presseoppslagene. En av medlemmene er anklaget for flere alvorlige forhold og han skal ha blitt «ekskludert».

– Vi har fått drapstrusler i etterkant. Det har vært fra alt fra eks-torpedoer, til folk i rusmiljøet. Vi kan ikke bli sett offentlig, sier de to medlemmene til BLV.

Vesterålnytt har snakket med flere i ulike miljø lokalt som sier at denne «gjengen» har vært kjent en tid. Medlemmene er også godt kjent i lokalmiljøet. Blant ungdom og unge voksne vet mange hvem dette er.

Denne gruppen av unge menn på 20-24 år har utgangspunkt i Sortland og Øksnes. Både via skole og familie er det mange forhold som knytter sammen her.

Flere av disse unge mennene har vært og er knyttet til rus og narkotika, samt farlig kjøring med bil. De har vært i politiets søkelys gjentatte ganger.

Vesterålnytt er kjent med identiteten til mange i denne gruppen og flere av medlemmene legger heller ikke særlig skjul på 621-identiteten. Et raskt søk på sosiale medier gir treff på flere.

Noen  har tatovert tallet 621 på synlige steder, som armer og hender, mens andre bruke caps og klær med tallet godt synlig.

Gruppen består av 10-12 unge menn i alder mellom 20 og 25 år. Flere av disse fremstår i sosiale media som «normal ungdom», men med et fellestrekk at de ikke oppgir tilknytning til idrett og kulturliv.

Den ene som nå nylig ble dømt i Vesterålen tingrett for en rekke straffbare forhold må sone 9 måneder i fengsel. Bakgrunnen er flere tilfeller av vold og bruk av narkotika.

Han skal dessuten snart møte i retten igjen og denne gang er det seksuelle overgrep mot mindreårige som er anklagen. De fornærmede var da 14 år gamle.

Det er forholdene omkring denne mannen som gruppen «621» ønsker å ta avstand fra, og de avviser sterkt å ha noen tilknytning til ham nå.

Tallet «621» kan ha flere betydninger, og kanskje være så uskyldig som en skytshelgen for vennskap og hobby, slik medlemmer av gruppen selv oppgir til Bladet Vesterålen.

På den annen side kan tallet ha helt andre betydninger og det brukes blant annet av en MC-klubb som finnes i mange land, også Norge. Denne klubben er imidlertid lite utbredt i Norge.