3.000 til øvelse i nord

En stor militærøvelse blir nå gjennomført i indre Troms med 3.000 soldater fra utlandet. Halvparten er kommet og tester viser at minst 45 av disse har med seg koronavirus i bagasjen.

Forsvaret tester alle soldater som kommer til Nord-Norge nå (foto: Forsvaret, Øivind Baardsen)

I tillegg til de 45 utenlandske soldatene er også 12 norske nå smittet av covid-19. Testene blir utført i leirene, mens det er Universitetssykehuset i Tromsø som analyserer prøvene. Her mener man dette skal gå greit.

Også forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener situasjonen er under kontroll og at det er riktig å gjennomføre øvelsen. – Forsvaret er veldig god på smittevern. Og vi bruker all den kunnskapen vi har om å være i en slik situasjon, sier forsvarsministeren til NRK.

Omtrent 3.000 allierte soldater ankommer indre Troms i løpet av januar for tilstedeværelse og alliert trening. 1.600 av disse skal allerede være på plass i indre Troms, og disse kommer fra England, Nederland og USA.

Alle soldater som ankommer Norge, blir testet umiddelbart etter ankomst og går rett i karantene i en av Hærens leirer, opplyser Forsvaret.

Svar på foreløpige tester nå viser at det er 41 soldater fra United States Marine Corps (USMC) som har testet positivt på covid-19 ved ankomst Norge. Dessuten har 4 britiske soldater også gitt positiv test.

Ingen av soldatene fra USA har hatt symptomer. Enkelte har også vært smittet i løpet av de siste 90 dagene, og har derfor slått ut positivt på testen på grunn av antistoffer.

Alle er i karantene eller på isolat ved Setermoen leir, og de har ikke vært i kontakt med sivile eller andre militære.

-Situasjonen blir håndtert etter gjeldende rutiner og retningslinjer, og vi har god dialog med kommuneoverlegen, påpekes det fra major Eirik Skomedal.

-Forsvarets oppdrag er å stå operativt. Det innebærer å ta inn vernepliktige og å trene med allierte, også under en pandemi, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til NRK.

De som er smittet blir isolert og ellers får ikke soldatene dra ut il lokalsamfunnet før karantenetiden er over og de kan vise til negativ koronatest.