Anker ikke dommen

Statsadvokat Thor-Erik Høiskar vil ikke anke dommen fra Vesterålen tingrett der en mann ble frikjent for å ha forlatt Truls Johansen i hjelpeløs tilstand på havet i juni 2018.

Ved krysset på bildet forsvant trolig Truls Johansen i sjøen, den skjebnesvangre juninatt i 2018 (arkivfoto).

– Dommen var grundig og godt begrunnet så vidt vi kan se. Vi tenker at resultatet ikke ville blitt annerledes i lagmannsretten og da en er det ikke grunnlag for å anke, sier Thor-Erik Høiskar til NRK i fredag.

Forsvarer John Christian Elden sier det er bra det er satt et endelig punktum i saken, særlig for lokalsamfunnet.

Avdøde Truls Johansens far, Yngve Larsen, sier i en kommentar til NRK: – Jeg ønsker nå å legge dette bak meg. Jeg får aldri min sønn tilbake og det er min store sorg.

Med dette er trolig hele saken avsluttet og det blir ingen flere rettslige etterspill.

Truls Henrik Johansen (23) forsvant altså et sted mellom Skipnes og Myre, og til tross for en rekke større og mindre leteaksjoner er han ikke blitt funnet.

Den som var med ham i båten fra Skipnes har vært tiltalt i flere runder. Vesterålen tingrett fant imidlertid ikke at det var bevist at han hadde begått noe lovbrudd.

Retten frikjente derfor mannen for den alvorlige anklagen om å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand.

Mannen dette gjelder ble likevel dømt til 60 dagers fengsel for andre forhold. Han tok med en pistol inn på puben i Skipnes og han hadde også med seg narkotiske tabletter.

Ettersom han hadde sittet i varetekt hos politiet i 59 dager, så er soningen forlengst gjort. Han er dermed en fri mann nå.

Mannen lot seg intervjue av nettavisen VOL en tid etter hendelsen, og stod da frem med fullt navn. Øystein Larsen bedyret sin uskyld da og beklaget det som hadde skjedd.

Nå er han trodd av retten og politiet mener det ikke er grunnlag for å gå videre med saken.