Alle sakene er ulike
Tre dødsfall i Sortland etterforskes nå som «mistenkelige», men det er ikke snakk om «drap» i alle sakene. Tiltalte i den siste saken ble ikke fengslet, ettersom tingretten «ikke finner tegn til vold».
Store ressurser brukes nå i etterforskningen av 3 ulike dødsfall, som politiet finner «mistenkelige». Også andre alvorlige saker ligger ved politiets kontor på Sortland (arkivfoto).
Det var i romjula at en 62 år gammel kvinne ble funnet død i en bolig ved Sortland. Hennes 57 år gamle samboer ble pågrepet av politiet og tiltalt for «grov kroppsskade». En foreløpig obduksjon viser ingen tegn til vold, og Salten tingrett ville derfor ikke fengsle mannen.
Mannen som er siktet for «grov kroppsskade med døden» til følge ble framstilt for varetektsfengsling mandag i Salten tingrett, men politiet fikk ikke rettens medhold i å varetektsfengsle han. Årsaken er at det ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten ikke er funnet tegn til vold som kan forklare dødsfallet.
Politiet vurderer nå om de skal anke tingrettens avgjørelse. Denne beslutningen vil bli tatt seinest i morgen, men i mellomtiden har politiet fått innvilget oppsettende virkning, skriver politiet i en pressemelding.
– Ut fra det i har fått vite om obduksjonen, er det ingenting som tyder på at den avdøde 62-årige kvinnen har vært utsatt for vold, sier sorenskriver Ingrid Johanne Lillevik i Salten tingrett til nettavisen VOL. Hun avslo derfor politiets anmodning om varetektsfengsling.
Den siktede blir likevel sittende i varetekt med brev og besøksforbud til en eventuell anke er blitt behandlet av lagmannsretten eller til politiet har besluttet at de ikke skal anke. Han har selv samtykket i varetekt.
Mannens forsvarer, advokat Stian Paulsen, sier til media at han ikke er overrasket over tingrettes avgjørelse. Ifølge Paulsen er den foreløpige obduksjonsrapporten av en slik art at det kan i verste tilfelle være slik at man står ovenfor en familiær tragedie.
Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, synes det er tragisk med de dødsfallene som nå etterforskes i kommunen, men poengterer at alle sakene er forskjellige.
– Det sier seg selv at folk er rystet og synes det er ubehagelig. Det er et lite samfunn og påvirker oss alle sammen. Vi synes det er tragisk, og synes synd på de familiene som er rammet. Derfor har vi tilbudt krisehjelp til pårørende, sier ordfører i Sortland kommune, Tove Mette Bjørkmo, til NRK Nordland.
Hun lovpriser politiet og kriseteamet som prøver så godt de kan å hjelpe de berørte. – Alle hendelsene er av forskjellig art, men jeg tenker at det finnes mange sårbare mennesker. Det er noen som har tøffe tider, og det er veldig trist. Jeg håper at alle kan prøve å hjelpe der vi kan, og at vi er gode med hverandre, sier ordfører Bjørkmo.
Selv om politiet tror det er tilfeldigheter som gjør at det har vært mange saker av denne typen i år, sier de at de må analysere situasjonen nærmere og se på om tiltak kan settes inn. Leder av driftsenhet Lofoten og Vesterålen, Per Erik Hagen, mener situasjonen nå er utfordrende for politiet lokalt.
– Forebygging skal være politiets primærstrategi og vil ha betydning for vår måte å jobbe på i fremtiden. Det er bekymringsfullt at Vesterålen har hatt så mange alvorlige saker og det er klart det vil ha betydning for måten vi arbeider på, sier Hagen til NRK.