Alarm hos Festspillene

Hele 770.000 kroner ble utbyttet da smarte svindlere klarte å få Festspillene i Harstad til å overføre penger til utenlandske kontoer. Alarmen gikk ikke før banken ringte.

23. juni ble det sendt en e-post til festivalens økonomiansvarlig, med beskjed om å utbetale 33.150 euro til en engelsk konto. Økonomiansvarlige spurte rutinemessig etter bilag, men fikk hun beskjed om at bilaget ville bli ettersendt.

28. juni skjedde det samme på ny, denne gang var det 49.250 euro som skulle utbetales til en tyrkisk konto. To dager senere ble svindelen oppdaget av valutaekspertene i Sparebanken Nord-Norge.

Ifølge en pressemelding fra Festspillene i Nord-Norge ble det ikke fattet mistanke fra den økonomiansvarlige. Epostene var skrevet på godt norsk og i en muntlig og kollegial tone. Epostene liknet heller ikke på de masseproduserte svindel-epostene som ofte dukker opp.

– Den økonomiansvarlige var overbevist om at det var bedriftens leder som ba om at transaksjonene ble utført, sier Jens Johan Hjort til NRK Troms. Hjort er styreleder i Festspillene i Nord-Norge.

-Dette tungt for festspillene og alle de involverte. Vi tar det meget alvorlig, sier festspilldirektør Maria Utsi. Festspillene har et budsjett på 25 millioner og tapet på 770.000 kroner vil selvsagt merkes i neste års program.