Vil toge motsatt vei

Tradisjonen har i alle år vært at 17.mai-toget starter ved Lamarka og Sortland barneskole, går via sentrum og avsluttes ved kirkeporten. Årets tog vil gå motsatt vei og ende opp i Blåbyhallen.

17.mai-toget i Sortland by vil i år gå motsatt vei av det som har vært tradisjonen. Arkivbildet vårt her viser toget i 2015 i retning inn mot sentrum.

Komiteen som har lagt programmet for 17.mai-feiringa i Blåbyen, har bestemt at man skal prøve noe helt nytt i 2018. Nå skal barn og foreldre møtes utenfor Kulturfabrikken og stille opp til barnetoget. Ruta man så skal følge blir ut av sentrum, via Lamarktunet og til Blåbyhallen – nesten helt motsatt av den tradisjonelle ruta.

Tanken er at alle skal kunne møtes innendørs i et stort felles arrangement i Blåbyhallen, der man kan samles for taler, leker, underholdning og bevertning, uansett værforhold. Hallen har plass til godt over ett tusen personer og det blir sitteplass for minst 850.

-Med denne fellesfeiringa samler vi både folk, talere og underholdning på samme sted, noe vi tror folk kommer til å sette pris på, sier leder av 17-mai-komiteen, Svein Robert Vestå til Bladet Vesterålen.

Programmet inneholder ellers fortsatt noen kjente element. Kystvakta skal selvsagt starte med salutt og flaggheising klokken 08.00. En time senere vil både Sortland musikkforening og Juniorkorpset gi lyd fra seg, gjennom gater i nærheten av sentrum.

Kulturfabrikken inviterer til frokost for de som ikke rekker å lage mat selv.  Kafeen her stiller også senere på dagen med kakebord og annen servering, men alt dette gjøres på kommersielt grunnlag der folk må betale selv.

Også i Blåbyhallen vil kaffe og kaker koste litt, og her blir det 4 salgsboder. Med doble køer håper man det skal gå raskt og effektivt for folk å få seg kaker, kaffe, brus, is og pølser. Lag og foreninger har lang erfaring med større arrangement og 17.mai-komiteen vil bruke erfaringer fra dette.

Noen vil kanskje stusse over at barnetoget denne gang ikke går til Sortland kirke, men det blir uansett festgudstjeneste litt utpå dagen, for de som ønsker å gå i kirken. Før den starter blir det nedleggelse av krans ved minnebautaen.

Kleiva-revyen stiller med matiné på ettermiddagen i Kulturfabrikken, og senere blir det familiefilm i kinoen. Tradisjonen tro blir det både russetog og russetale ved Paviljongparken.

Årets 17.mai-komité på Sortland består av Ellen Iversen, Kjell Olsen, Tore Lagesen, Mona Dahl, Håvard Hamansen Wallstad, Stine Stephansen og Svein Robert Vestå. Komiteen tror den vrien man har gjort i år skal samle folk bedre og at det skal bli en flott felles feiring av dagen.

Ellers i Vesterålen blir det feiring og tog mange steder, slik tradisjonen har vært. Det er innholdsrike program både for Andenes, Myre og Stokmarknes, pluss mange bygder og mindre tettsted.