Vil søke i tett sjøgress

Sent torsdag kveld markerte de svenske politihundene utenfor Hjellsandøya i Øksnes, der man tror den savnede Truls Johansen kan være. Her vil dykkere nå søke gjennom sjøgresset.

Bildet er tatt fra Tindsøya i retning mot Myre, og til venstre ser man Skogsøya. Det er i dette området søket nå konsenteres, da svenske «likhunder» har markert her (arkivfoto).

Politiet har siden onsdag 18. juli søkt med likhunder og båt med skanner etter savnede Truls Henrik Johansen. Søkene har pågått i områdene fra Børøya mot Svinøysundet, men fredag ble søket konsentrert om et område utenfor Hjellsand og Tunnstad. Det ble brukt likhunder og dykkere, samt at båten med skanner kommer til å søke i samme område.

Bakgrunnen for at politiet konsentrerer søket i dette området er fordi likhundene torsdag kveld gjorde markering her. Det er viktig for politiet å understreke at selv om man får markering fra likhund, så er ikke dette noen garanti for at savnede befinner seg i dette område, men det gir grunnlag for å undersøke området enda nærmere.

Da det er tett med sjøgress i det aktuelle området blir det hentet inn redningsdykkere fra Salten brann for å få gjort de nødvendige undersøkelsene av havbunnen i det aktuelle området. Disse ankom Øksnes på fredag med et Seaking helikopter, som forøvrig gjorde en kort stopp på Skipnes.

Det er redningsskøyta RS Knut Hoem som har vært base for de svenske politihundene. Fredag kveld ble søket avsluttet og noen ble satt av på Smines, mens redningsskøyta gikk tilbake til Myre havn.

RS Knut Hoem var ute på sjøen i det aktuelle området hele torsdag, til langt på natt, og man fortsatte også med søk hele fredag. Det er en stor innsats som nå gjøres av både lokalt politi, men også av hundeførere fra Sverige og mannskaper på redningsskøyta.

Samtidig med søket så har en 35-åring fra Øksnes sitter 4 uker i varetekt, da politiet mener han kan «ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand». Torsdag ble han fengslet for 4 nye uker, ved en dom i Salten tingrett. Mannen har anket dette og saken skal opp i Hålogaland lagmannsrett over helga.

35-åringen ble først idømt varetekt den 22. juni, sammen med to andre menn, en 27- og en 38-åring. Alle ble da siktet for å ha forlatt en person i hjelpeløs tilstand. Senere ble de to sistnevnte senere sluppet fri, mens 35-åringen nå altså ble varetekstfengslet i ytterligere fire uker.

Det er de svenske politimennene Christer Lindvall og Björn Tårsell som har med seg hver sin spesialtrente hund til Øksnes – henholdsvis «Wirre» og «Yngve». Hundene brukes en og en fra en åpen gummibåt, der hunden sitter helt fremme i baugen mens båten går i sakte fart gjennom det aktuelle søkeområdet.

Disse hundene er spesielt trent opp til å lukte døde mennesker og har vært brukt i flere leteaksjoner. Forholdene i Øksnes har de siste dagene vært optimale, med rolig sjø og bra temperatur. Det er altså disse to hundene som nå har markert i området øst for Skogsøya, ved Hjellsandholmen. Her er bunnen dekket av tett sjøgress, slik at man trolig må bruke dykkere for å sjekke om den savnede kan ligge i sjøen her.