Vil lenke seg olje-fast
Nina Jensen i WWF mener kampen mot olje i Lofoten og Vesterålen er verdt å lenke seg fast for. Et kompromiss, slik Nordland AP nå legger opp til, er fullstendig uaktuelt å godta, sier hun.
Nina Jensen i WWF Norge vil gjerne gå i front for en lenkegjeng som skal stanse oljevirksomhet utenfor Vesterålen og Lofoten. Det aktuelle området ligger like utenfor Gaukværøya i Bø, på den smale sokkelen langs Vesterålens ytterside (foto: montasje Vny/WWF, F.Myhre).
-Jeg er ikke en tradisjonell aktivist som lenker meg fast, men dersom oljeboring i Lofoten skulle nærme seg å bli en realitet, kommer vi til å se en fight vi aldri har sett tidligere, sier Nina Jensen i WWF til NRK Nordland. -Varig vern av Lofoten og Vesterålen er en sak verdt å lenke seg fast for, mener hun. WWF Norge er en del av «World Wide Fund for Nature», en stor internasjonal miljøorganisasjon med 5 millioner støttespillere, kontor i 80 land og nær 5.000 ansatte.
Mandag har sentralstyret i Arbeiderpartiet møte og her vil man trolig drøfte denne saken som er kommet sterkt i fokus de seneste ukene. Leder av Nordland AP, Bjørnar Skjæran, har lansert tanken om et kompromiss, men dette liker miljøorganisasjonene dårlig. Kompromisset betyr varig vern av Vestfjordbassenget og havområdene rundt Lofot-øyene, mens områdene utenfor Vesterålen og Senja blir åpnet for oljeleting. Saken vil også komme opp på landsmøtet i Arbeiderpartiet til våren.
Saken er blitt en het potet for både AP og LO, der meningene er delte og skaper heftig debatt. Heller ikke det nylig lanserte kompromisset blir tatt godt imot av motstanderne.
-Dette vil være en snikåpning av Lofoten og Vesterålen. Det finnes 90 fagrapporter som har utredet verdiene og konsekvensene av petroleumsvirksomhet, og den krystallklare konklusjonen er et rungende nei, sier Nina Jensen i WWF til NRK. Hun er forøvrig søster til finansminister og partileder Siv Jensen, som fronter FrPs og Regjeringens positive syn på å starte en konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. De to søstrene står dermed på hver sin side i denne saken, og dette kan symbolisere hvor heftige fronter det nå er innad i AP og LO.
-Det som forbauser meg mest er at man i det hele tatt diskuterer dette midt i en omstillingstid. Samtidig var 2016 et rekordår både for turisme og sjømat, to næringer som genererer milliarder av kroner. I tillegg er det en kjent sak at dersom vi skal nå klimamålene, må 80 prosent av nye olje- og gassforekomster forbli ubrukt på ubestemt tid.
Enhver samarbeidskonstellasjon etter valget vil inneholde mindre miljøpartier. Samtidig ser vi en økende motstand innad i Høyre og Arbeiderpartiet. Det er stor motstand i befolkningen og samtlige kommuner i Lofoten sier nei til konsekvensutredning, påpeker Nina Jensen. Hun tviler derfor sterkt på at en ny regjering vil kunne få støtte for en slik utredning, som blir sett på som første skritt mot oljeleting i disse områdene.
Ingrid Skjoldvær fra Sortland er leder i Natur og Ungdom. Også hun er skuffet over at Arbeiderpartiet diskuterer et kompromiss for å skape ro i rekkene. -Miljøbevegelsen har vunnet denne saken i fem omganger, og jeg er trygg på nok en seier også i neste stortingsperiode, sier hun til NRK.