Storm i Vesterålen

Fredag formiddag blåser det storm flere steder i Vesterålen og på utsatte plasser sterk storm, med over 30 m/sek i kastene. Ferjer, hurtigbåter og busser stanset opp og flere skoler stengte tidlig.

Selv på lune Sortland, der fjellene skjermer på nesten alle sider, var det kuling og ganske friskt på fredag formiddag. Bildet er fra Strand.

På Andenes blåste det friskt i dag med stiv kuling, men på andre deler av Andøya var det liten storm fra sør-sørvest. På Trolltinden målestasjon var det 22 meter pr sekund, som er liten storm. Også på målestasjonene i Bø og Hadsel var det stiv og sterk kuling. Ånstadblåheia på Sortland er alltid helt i toppen på vindstyrke og her ble det målt sterk storm med 32 m/sek. Nede i Sortland by kjentes vindkastene også bra, med her viser målerne bare liten kuling.

Sortland behøver ikke gjøre tiltak for skoler og nærtrafikken, da vinden ikke tar så godt her. Forholdene i Bø er ganske annerledes, da vindkastene på utsatte sted kan bli svært sterke. Boreal driver bussene og har gitt beskjed om at man henter skolebarna tidligere i dag. Bussene tar også pause mens vinden er på sitt sterkeste. Dette gjøres ut fra tanke på sikkerheten. Hurtigbåten i Øksnes vestbygd har lagt seg i havna på Myre, ettersom det er vanskelig å komme til kai flere steder i Vestbygda akkurat nå.

Både i Øksnes, Bø og Hadsel stengte flere skoler tidlig i dag. Dette ble gjort i samråd med Boreal, som ikke vil ta sjanse på å kjøre skolebarna i de vindkastene som er ventet utover fredagen. Noen skoler og de fleste barnehagene holder imidlertid åpent som normalt.

Også i Lofoten var det flere skoler som stengte tidlig. Gimsøybrua var stengt i deler av dagen og flere ferjer og hurtigbåter ble innstilt.

Et russisk tankskip søkte nødhavn innenfor Andøya i dag tidlig. Det er oljetankeren «Enisey» på 169 meters lengde, som kan laste 16.000 tonn. Skipet har ankret opp og skal ikke utgjøre noen fare, ettersom det nå ligger i smulere farvann. Hurtigruteskipet MS Finnmarken ankom Sortland havn som normalt og holder derfor foreløpig ruten sin.

Utpå ettermiddagen vil vinden løye noe før den igjen tar seg opp. Utpå natt og lørdag morgen kan det faktisk bli enda sterkere vind over Vesterålen og Lofoten, før det roer seg inn mot søndag.