Vil ha mer skrei

I dag var det fullt utror for fiskeflåten i Vesterålen og det var tett mellom båtene fra Bø til Andenes. Noen er imidlertid ferdig med kvotene sine, slik at det er mindre kvantum som nå kommer til land.

Daglig leder for Andenes Fiskemottak AS, Leif Ronald Kvivesen, tar gjerne imot mer torsk – både i XXL og litt mindre størrelser – nå på tampen av sesongen i Vesterålen. 24 kroner pr kilo tilbyr man nå for sløyd fisk uten hode (foto: Andenes Fiskemottak).

Været har ikke spilt på lag med fiskerne i Vesterålen denne vinteren og det har særlig vært den minste kystflåten som har fått mye landligge. Juksafiskerne kom også sent i gang med torskefangstene, men har likevel hatt en del fine dager.

-Vi tar gjerne imot mer fisk. Vi har kunder som stadig etterspør fin kvalitetsskrei fra Vesterålen, så avsetningen er ikke noe problem, sier daglig leder ved Andenes Fiskemottak AS, Leif Ronald Kvivesen, til Vesterålnytt. Fortsatt er det båter som har noe igjen av kvoten på torsk, mens andre har nådd maksgrensen og dratt hjem. I går kom Andøy-båten «MS Norhav» inn med 7 tonn skrei og «MS Andøyfisk» har også noe igjen. Flere av «fremmedbåtene» har tatt opp sine kvoter og satt kursen hjemover.

Status nå er at det er tatt opp 37.000 tonn skrei i Vesterålen til en verdi av 600 millioner i førstehåndsverdi. Det er omtrent det samme som i fjor på denne tiden.

Skrei har i vinter gått fra Nord-Norge til Spania i merkede esker med is. «Skreipatruljen» har nå vært 4 dager i Spania for å kontrollere kvaliteten der. Denne uken gjennomførte skreipatruljen kvalitetskontroller på over 20 partier med kvalitetsmerket «skrei», og man er svært fornøyde med resultatet.

– Jevnt over er kvaliteten strålende. Fisk som er pakket riktig holder seg utrolig godt, selv etter flere dager i transitt. Vi har funnet at fisken stort sett er utrolig fersk og fin og holder ypperste kvalitet, sier markedsrådgiver Jonette Braathen fra Norges Sjømatråd, som har vært med skreipatruljen på kontroll.

Skreipatruljen gjennomføres av Norges Råfisklag i samarbeid med Norges Sjømatråd. Den kontrollerer at pakkeriene følger standarden og at skreien som pakkes til kvalitetsmerket Skrei tilfredsstiller kravene i skreistandarden. Det er Norges Sjømatråd som eier merkevaren og som gir pakkerier tillatelse til å bruke merket.

-Det som er veldig gledelig dog, er at den kvalitetsmerkede Skreien som vi spiste i Spania smakte helt fortreffelig! Den var fast og fin i fiskekjøttet og var nydelig på smak. Det er godt å vite at også andre får muligheten å nyte den fantastiske råvaren som skreien er, påpeker Norges Råfisklag. Skreien man kontrollerte i Spania nå er tatt opp av kystflåten (altså ikke trålerne) utenfor Vesterålen og Lofoten.