Fest for flyvende hval

En 13 meter lang flyvende hval over Andenes var fokus for dagens folkefest, som samlet flere hundre på nordligste punkt i Vesterålen. Bedre reklame for Hvalsafari kan man vel ikke ønske seg.

Flere hundre personer deltok i dag i «hvalparade» til fyret på Andenes, som et ledd i «The Whale kick off». Særlig var det mange barn og unge som deltok, men også en god del voksne (foto: skjermklipp Facebook Visit Vesterålen).

En oppblåsbar hval ble fylt med helium og paradert gjennom gatene på Andenes i formiddag, før man endte opp ved fyret. Mange hundre deltok i opptoget, som er et ledd i prosjektet «The Whale». Etter 12 måneders forarbeid skal dette ende opp i en unik attraksjon i tilknytning til Hvalsafari. Dagens opptog og fest samlet media også, slik at innslag om prosjektet trolig kommer både på TV2 og NRK.

Hvalmuseet til Hvalsafari AS på Andenes har blant annet fått i en mengde hvalbilder, som er malt av barnehagebarn i Andøy. Utstillingen av dette ble åpnet i går i «skjelettrommet». -Kval, kvalturisme og kunnskap om kval er det ingen som er bedre på enn Andøy, sa ordfører Jonni Solsvik, som sto for den offisielle åpninga.

Det har vært tre arbeidsgrupper i jobb med «forankring», «innhold» og «plassering». Det foreløpige resultatet endte opp i dagens workshop og folkefest på Andenes. Målet med prosjektet er å skape en attraksjon som man med stolthet og eierfølelse kan vise frem til gjester som besøker Andøy og være et samlingssted for de som bor her. «The Whale» vil også bli en nasjonal attraksjon og viktig for hele befolkningen.

Andenes er sannsynligvis det beste stedet i verden for å se og oppleve hvalen. Det finnes hele ni ulike hvalsorter i havet utenfor Andøya. Hvalsafari AS er trolig Vesterålens mest kjente attraksjon, som årlig trekker flere tusen tilreisende som vil ut på sjøen for å møte hvalene. Nå vil man bygge videre på dette og vise verden hvor unik Andøya er og feire hvalen i sitt naturlige element.

Firmaet Hvalsafari AS omsetter for ca 18 millioner netto pr år og gir et opplevelsetilbud for flere tusen tilreisende. Også andre bedrifter på Andøya har knyttet seg til denne turiststrømmen, slik at det trolig er mange flere millioner som turistene legger igjen hvert år. Dette gir også arbeidsplasser både direkte og indirekte.