Vil gi bort juletorsk

Sortlendingen Roger Hay er blitt en «nettsnakkis» etter at han sa seg villig til å gi bort 100 kilo filet av juletorsk gratis. Utspillet hans kom via Facebook og flere medier har fanget det opp.

roger-hay

Roger Hay fra Sortland er skipper og eier av «Maja 1». Her poserer han med en stortorsk og vil nå gi bort minst 200 kilo filet til trengende (foto: privat/Maja 1).

Både NRK Finnmark og Fiskeribladet har nylig fortalt om Roger Hay og hans utspill om å donere bort 100 kilo torskefilet til trengende før jul. Responsen har vært stor, og mannskapet har nå økt gaven til minst 200 kilo.

-Det begynte med en venninne som utfordret butikker til å gi bort julekurver til de som trengte det. Da tenkte jeg at vi kunne bidra også, sier Roger Hay til NRK Finnmark. -Det var mange som synes dette var flott, men dessverre ikke så mange som ville være mottaker. Det er nok mange som synes det er flaut å si at de har det vanskelig, mener Hay.

Etterhvert som tilbudet er blitt mer kjent, har flere og flere takket ja til den gavmilde skipperens tilbud. -Vi har passert de 100 kiloene nå, men vi har ikke lyst til å si nei til folk heller, sier Roger Hay.

Daglig leder i Finnmark Røde Kors, Randi Vaage, bekrefter at mange ønsker å gjøre en innsats rundt juletider. Hun synes gaven til mannskapet på «Maja 1» er flott. -Å gi bort juletorsk er jo et veldig bra tilbud! Det har jeg ikke hørt om tidligere, sier hun til NRK Finnmark.

Det er imidlertid et vilkår for gaven. -Siden vi jobber «ræva av oss» døgnet rundt nå, og har familie og ta oss av når vi kommer hjem til jul, så må de som skal motta torskefilet enten bo i Vardø, der vi nå er på fiske, på Sortland der jeg bor, eller på Drag der lærling Olafsen bor, forklarer skipper Hay.

Båten «Maja 1» er en Selfa som ble ferdigbygd høsten 2014. Knapt 11 meter lang og med et lasterom på 23 kubikk. Den er tilpasset og godkjennt for å drive med levende fangst. Båten eies av Maja Fiskebåtrederi AS, der Roger Hay er en av hovedaksjonærene. Den andre aksjonæren er ikke ukjente Pål Krüger, som for en del år tilbake var direktør ved Melbu Fiskeindustri og bidro til å selge bedriften til Kjell Inge Røkke.