Verdens aktivitetsdag markeres lokalt

Flere steder i Vesterålen markeres «Verdens aktivitetsdag» i dag, 10.mai. Særlig gjelder dette eldre, som kanskje sitter mye stille ellers. Nye muligheter, som sykkelvogner, er også presentert.

Lamarktunet

Ved Lamarktunet var det aktivitet både i går og i dag. Andreas viste hvordan de sykkeldrosjene skal brukes og de vil inngå som en del av aktivitetstilbudet ved Lamarktunet på Sortland, i regi av frivillige og ansatte. I dag var det også ekstra trim (foto: arkivfoto Sortland Frivilligsentral).

Bø pensjonistforening gikk i dag Bøheimen-løypa der alle kunne bli med, gjerne med rullator eller rullestol. Pensjonistforeninga hadde også en vandring langs den gamle vannverksveien til Trolldalen. Fra parkeringsplassen på øvre Gimstad var første stopp pensjonistbenken, med innlagt kaffepause. De som klarte gikk videre til Trolldalen. Også Bø Frisklivssentral markerte aktivitetsdagen med en felles tur til Trolldalen for hele familien på ettermiddagen. Straume barnehage var også en av barnehagene som hadde ekstra aktiviteter.

Tirsdag ble Verdens Aktivitetsdag markert ved Lamarktunet i Sortland der man startet ute med litt trim. Så ble det natursti med ulike poster og servering av varme fiskekaker ved grillhytta. Elever ved Sortland barneskole deltok også her. Inne i kafeen ved Lamarktunet var det Taube-konsert med Tor Furre og Arild Hansen. Frivillige fra Tirsdagstreffet, Aktivitetsgruppa og Sortland pensjonistforening stilte opp og hjalp til. Arrangører var de nevnte gruppene, samt Sortland Frivilligsentral i samarbeid med «Den kulturelle Spaserstokken». Mange flotte og dyktige frivillige deltar både her og på andre arrangement i løpet av året.

Beboerne på Lamarktunet skal også ut på sykkeltur i sommer. I høst fikk Sortland Frivilligsentral innvilget en gave fra Sparebankstiftelsen til innkjøp av 2 stk. Triobike Taxisykler som ble gitt i gave til beboerne på Lamarktunet. Disse kan brukes både av ansatte, pårørende og frivillige. Frivilligsentralen inviterte derfor til et lite «sykkelkurs» mandag og her møtte det opp 7 personer. De fikk et kort introduksjonskurs i bruk av sykkel-taxiene. Syklene kan ta 2 passasjerer hver, er elektrisk og lett tilgjengelig med avtagbart stigebrett.  Det er kjøpt inn sykkelhjelmer og setene har setebelter. Alt skal derfor ligge tilrette for at beboerne kan få seg noen fine turer i sommer.

Hver lørdag er det «Lørdagskafe» på Lamarktunet og sist var det Rotary i Sortland som arrangerte. Da er det musikk og kanskje en svingom. Litt underholdning blir det gjerne også, samt loddsalg og kaker til kaffen. Mange lag og foreninger i Sortland stiller regelmessig opp med frivillige for å arrangere Lørdagskafeen, som også er et samarbeid med Frivilligsentralen.

Det var Gro Harlem Brundtland som i 2003 sørget for at WHO etablerte «Move for health day» som et globalt tiltak for å øke fysisk aktivitet og dermed bedre folks helse. Aktivitetsdagen har i år fokus på fysisk aktivitet på arbeidsplassen og har slagordet «aktive arbeidsplasser – en gevinst for alle». Samfunnsutviklingen har ført til mer stillesittende livsstil og tenåringer sitter i gjennomsnitt 40 timer i uken foran PC, TV eller lekser. Bare halvparten av alle barn og unge i Norge går eller sykler til skolen. Gjennomsnittsvekten for niåringer har økt med 3 kg i løpet av de siste 25 årene. Barn og unge som vokser opp i dag, blir en viktig målgruppe fordi gode vaner legges tidlig i livet. Anbefalingene er minst 60 minutter fysisk aktivitet hver dag for barn og unge og 30 minutter for voksne.