Verden vil ha laks
Norske oppdrettere solgte laks til utlandet for nær 7 milliarder kroner i juli måned. Volumet økte med 10 prosent og verdien steg med over en milliard i forhold til juli i fjor.
Norsk laks selger i sommer som aldri før i utlandet (foto: Sjømatrådet).
Nøyaktige tall viser at det ble eksportert 103.100 tonn laks til en verdi av 6,9 milliarder kroner i juli.
Volumet økte med 10 prosent og verdien økte med 1,3 milliarder kroner, som betyr 24 prosent, sammenlignet med juli i fjor.
Polen, Danmark og Frankrike var de største markedene for norsk laks i juli.
– Vi har aldri sett en sterkere julimåned for lakseeksporten, verken i volum eller verdi.
Økt turisme og en gradvis gjenåpning av restaurantsektoren har økt etterspørselen etter laks sammenlignet med juli i fjor, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd.
– Største vekstmarked for laks i juli er Kina, men det må nevnes at det er sammenlignet med en relativt svak juli-måned i fjor, fortsetter Aandahl.
Men også torsken er etterspurt. Norge eksporterte 2.300 tonn fersk torsk til en verdi av 92 millioner kroner i juli.
Volumet økte med 26 prosent og verdien økte med 8 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med juli i fjor.
Danmark, Tyskland og Sverige var de største markedene for fersk torsk fra Norge i juli.
Tar man med alle fiskeslag eksporterte Norge sjømat for hele 9,5 milliarder kroner i juli.
Det er en økning på 1,6 milliarder kroner, eller 21 prosent, sammenlignet med juli i fjor.
– Målt i verdi er årets juli den beste juli noensinne for norsk sjømateksport. Laksen fortsetter veksten fra juni, samtidig som vi har opplevd en sterk økning i eksporten av snøkrabbe og kongekrabbe, sier direktør for markedsinnsikt, Tom-Jørgen Gangsø.
Hittil i år er det eksportert sjømat for 63,3 milliarder kroner, som er hele 9 prosent over samme periode i fjor.
– Det er færre restriksjoner relatert til pandemien i en rekke markeder denne sommeren når vi sammenligner med fjoråret.
Det har en positiv effekt på etterspørselen etter smaksrik, sunn og bærekraftig sjømat fra Norge, sier Tom-Jørgen Gangsø.